Najnowsze wpisy

czernidłak grzyb
Blog

Czernidłak kołpakowaty i pospolity – grzyby parkowe

Czernidłaki rosną w parkach i na trawnikach. Okazuje się, że oba czernidłaki są mało ze sobą spokrewnione pomimo oczywistych cech podobieństwa. Jednego i drugiego osobnika można spotkać podczas deszczowych dni. Zazwyczaj wyrastają w większej grupie, nawet do kilkuset osobników. Czym się różni czernidłak kołpakowaty od pospolitego? Grzyby wizualnie różnią się kapeluszem, ponieważ czernidłak kołpakowaty ma...

Czytaj dalej ›

najdroższy grzyb świata
Blog

Najdroższy grzyb na świecie

Najdroższe grzyby świata osiągają bardzo wysokie ceny. Pomimo ogromnej wartości posiadają bardzo wiele koneserów ich wyjątkowego aromatu i smaku. Grzyby te osiągnęły taką cenę, ponieważ są trudno dostępne, a dotrzeć można do nich najszybciej dzięki zwierzętom tropiącym. Na początku tą funkcję pełniły świnie, ale przez ich zamiłowanie do pożerania wszystkiego zamieniono je na tresowane psy....

Czytaj dalej ›

jakie grzyba rosną zimą
Blog

Jakie grzyby rosną zimą?

Zapaleni grzybiarze nie chcą tracić czasu w sezonie zimowym, a tym bardziej przerywać swojej pasji, jaką jest grzybobranie. Istnieją na szczęście gatunki grzybów, które można zbierać także w zimie. Jeśli wiesz, które grzyby możesz zbierać, to bez problemu możesz się wybrać do lasu także zimową porą. Które grzyby można zbierać zimą? Zimą niestety nie ma...

Czytaj dalej ›

borowik
Blog

Jak wygląda borowik szatański?

Borowik szlachetny, który nazywany jest także prawdziwkiem. Jest to jeden z najsmaczniejszych grzybów, więc nic dziwnego, że kiedy zaczyna się sezon grzybobrania, to ten grzyb cieszy się największą popularnością wśród grzybiarzy. Istnieją jednak grzyby, takie jak borowik szatański oraz goryczak żółciowy, które swoim wyglądem mylnie przypomina prawdziwka. Kolokwialnie nazywa się je szatanami i nie należy...

Czytaj dalej ›

pierogi z kurkami
Blog

Pierogi z kurkami

W polskiej kuchni największą popularnością cieszą się pierogi z kapusta i grzybami. Jest to jedno z tych dań, które zawsze gości na świątecznym stole i dość rzadko dopuszcza się jakiekolwiek modyfikacje tego dania. Ciekawą alternatywą są pierogi z kurkami. Takie połączenie jest dość ciekawe w smaku oraz dostarcza wielu wrażeń kulinarnych. Koneserzy pierogów mówią o...

Czytaj dalej ›

ile gotować pieczarki
Blog

Ile gotować pieczarki?

Jakkolwiek byśmy nie chcieli przyrządzić pieczarek, to zawsze należy je najpierw wyczyścić umyć i osuszyć. Najczęstszym sposobem przyrządzania pieczarek jest podsmażanie ich na patelni. Pieczarki mogą jednak również wyśmienicie smakować, kiedy się je przyrządza na parze lub po prostu ugotuje. Ugotowane pieczarki posiadają wspaniały aromat, który zachwyci nawet największych amatorów smażenia.  Jak ugotować pieczarki? W...

Czytaj dalej ›

niedoceniana purchawka
Blog

Czy purchawka jest jadalna?

Osoby, które spędzają część swojego czasu w lesie, z pewnością natknęły się na tzw. purchawki, czyli grzyby, których nikt nie zbiera. Jeśli jesteś jedną z tych osób, to z  pewnością się zdziwisz, ale popełniasz ogromny błąd! Purchawki są pyszne i stanowią doskonałą alternatywę dla najpopularniejszych prawdziwków oraz borowików.  Purchawka jest grzybem otoczonym złą sławą, ponieważ...

Czytaj dalej ›

azjatycki bulion z grzybami i tofu
Blog

Azjatycki bulion z grzybami i tofu

Tęsknisz za azjatyckimi smakami? Już nie musisz! Dzięki temu przepisowi możesz przyrządzić azjatycki odpowiednik rosołu w domu. Być może nie wszystkie składniki zdobędziesz w jednym sklepie, ale efekt końcowy jest wart poszukania niektórych produktów w różnych miejscach. Kuchnia azjatycka zyskuje coraz większą popularność. Jest ciekawym wyłamaniem się od naszych tradycyjnych polskich posiłków. Składniki, które będą...

Czytaj dalej ›

zasłoniak fioletowy
Blog

Fioletowe grzyby – fakt czy mit?

Przechadzając się po lesie, masz niewielką szansę na spotkanie fioletowego grzyba. Nie są to zwidy ani halucynacje. Fioletowe grzyby istnieją naprawdę i nazywają się zasłoniaki fioletowe. W Polsce są one bardzo rzadko spotykane. Można się na nie natknąć w całej Europie oraz Rosji. Cechują się dość długim trzonem (12-15 cm) oraz fioletowo-liliowym kolorem. Chętniej rośnie...

Czytaj dalej ›