W myśl Hipokratesa – wielkiego uczonego ze starożytności, który dał początek medycynie jako nauce – „Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem”. Pieczarka ma bardzo dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. Przede wszystkim obniża stężenie złego cholesterolu we krwi, a ich systematyczne spożywanie może przyczynić się do obniżenia ryzyka zapadnięcia na choroby nowotworowe – w szczególności raka żołądka, jelit, piersi i prostaty. Dodatkowo chroni przed powstawaniem chorób miażdżycowych. Wzmacniają ogólną odporność organizmu – zwłaszcza w okresie zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie odporni na przeziębienia. Pieczarki są niskokaloryczne (17 kcal w 100 g produktu = ok. 3 kcal w 1 pieczarce), zmniejszają apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów, co czyni je odpowiednim wyborem dla osób na diecie odchudzającej. Dzięki niskiej zawartości sodu obniżają ciśnienie tętnicze krwi oraz wspomagają usuwanie nadmiaru wody z organizmu, co czyni je wspaniałą pozycją dla osób dbających o linię oraz tych, które musza ograniczać ilość soli. Ponadto pieczarka zawiera dużo kwasu foliowego, którego potrzebują w szczególności kobiety w ciąży dla prawidłowego rozwoju płodu.
Ze względu na to, że pieczarki są bardzo łatwe w uprawie i mało wymagające, bowiem do ich wzrostu potrzeba jedynie utrzymywania odpowiedniej wilgotności powietrza oraz podłoże z naturalnego nawozu, a same grzyby rosną bardzo szybko, nie ma potrzeby stosowania dodatkowych chemikaliów do ich uprawy, co czyni je jednymi z najzdrowszych produktów spożywczych w dzisiejszych czasach.
Spis treści
Czy pieczarki są zdrowe?
Pieczarki przygotowywane są w różnych postaciach. Robimy z nich sosy, kotlety z pieczarkami, naleśniki, czy też makarony z kurczakiem i pieczarkami. Skoro używamy ich tak często do posiłków, odpowiedzmy sobie na pytanie, czy pieczarki, w ogóle są zdrowe?
Ta niesamowita odmiana grzyba posiada mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych. Są także źródłem kwasu foliowego oraz mają właściwości antynowotworowe. Grzyby te, stanowią genialne źródło niektórych witamin oraz przeciwutleniaczy, są niskokaloryczne, zawierają niewiele tłuszczu, a jednocześnie w ich wnętrzu ukryte jest dużo błonnika i wody, więc będą dobry dodatkiem dla osób dbających o swoją sylwetkę i zdrowie.
Właściwości zdrowotne pieczarek
Pieczarki po wielu latach doczekały się miana żywności funkcjonalnej, co oznacza, że te cudowne grzybki mają właściwości zdrowotne dla organizmu. Dlaczego? Ponieważ pieczarki:
- Posiadają lektyny, czyli związki bioaktywne, które wykazują się właściwościami antynowotworowymi oraz pomagają w leczeniu raka,
- Obniżają poziom złego cholesterolu,
- Zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej,
- Posiadają błonnik, który wspomaga wydalanie kwasów żółciowych,
- Pomagają w redukcji zbędnych kilogramów – osoby będące na diecie z dodatkami tych grzybów, szybciej osiągają wyczekiwane rezultaty, niżeli osoby będące na diecie bez dodatków pieczarek,
- Wyciągi z białych pieczarek, są uważane za środki chemiczno-prewencyjne w sytuacji wystąpienia raka piersi.
Podczas uprawy pieczarek, nie stosuje się żadnych dodatkowych substancji chemicznych. Głównym i zarazem, najlepszym sposobem na stymulacje wzrostu pieczarek jest odpowiednie regulowanie temperatury w pomieszczeniu oraz wilgotności powietrza. Możemy więc wywnioskować, że pieczarki są produkowane w naturalny sposób. Dodatkowo, warto podkreślić, że pieczarki nie posiadają w swej postaci cholesterolu, który masowo występuje w dzisiejszych produktach. Te niesamowite grzyby, posiadają spore ilości żelaza, potasu oraz miedź, a także witaminy z grupy B i D.
Czy pieczarki można jeść na surowo lub mrozić?
Zdania na ten temat są podzielone. Przeciwnicy jedzenia pieczarek na surowo twierdzą, że grzyby te, przez posiadanie chityny w swym składzie, są ciężko strawne dla człowieka. Poniekąd jest, to prawda, ponieważ dla osób z wrażliwym żołądkiem lub problemami trawiennymi, lepsze będzie zjedzenie pieczarek po obróbce termicznej. Kolejnym argumentem, przeciwko jedzeniu pieczarek na surowo jest to, że grzyby te, posiadają w swoim składzie także agarytynę, która była kiedyś podejrzewana o działania toksyczne. Spokojnie moi drodzy, agarytyna rozpada się w temperaturze blisko 100ºC, więc wystarczy nasze grzybki ugotować, czy też usmażyć. Ale działa też w drugą stronę, agarytyna rozpada się także podczas mrożenia.
Podsumowując, pieczarki można spokojnie spożywać na surowo, po przegotowaniu, po odmrożeniu i w każdej innej formie. Są to grzyby bardzo i, to bardzo zdrowe, dlatego zalecane jest jedzenie ich jak najwięcej. Polecamy każdemu!
Pieczarki są świetnym rodzajem grzybów. Posiadają wiele ciekawych właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Co, kiedy nie będzie dobrego sezonu na pieczarki albo będziemy chcieli je zamrozić jak frytki? Mrożenie pieczarek byłoby dobrym rozwiązaniem, ponieważ mielibyśmy je zawsze pod ręką. Pytanie, czy pieczarki w ogóle możemy mrozić?
Odpowiedź brzmi… Oczywiście, że tak! Najlepiej mrozić już umyte pieczarki, żeby potem nie było żadnych problemów. Dodatkowo warto przez zamrożeniem, najpierw pokroić w kostki nasze pieczarki. Nie zna życia ten, kto próbował szybko zrobić obiad z dodatkiem pieczarek, które były zamrożone. Co w takim momencie zrobić? Niestety trzeba odczekać, dlatego lepiej będzie najpierw pokroić, a dopiero potem zamrozić nasze cudowne grzybki.
Praca w pieczarkarni a zdrowie
Istnieje wiele ciekawych gotowych zestawów do uprawiania grzybów w warunkach domowych. Takie zestawy posiadają już zaszczepione podłoża w grzybnie, zrobione z obornika końskiego lub słomy i kurzaka. Ważnym elementem jest utrzymywanie stałej temperatury w granicach 10-20ºC oraz mała ilość dostarczanego światła, dlatego najlepiej uprawia się grzyby w piwnicy, czy na strychu. Obornik umieszcza się w pudełkach drewnianych (czasami plastikowych) lub workach foliowych, które leżą na ziemi. Niektórzy pasjonaci, hodują pieczarki także w ogródku, jednak jest to trudniejsze i można to robić jedynie w okresie kwiecień-lipiec w zaciemnionych miejscu. Kiedy osłona pod kapeluszem już zaczyna się marszczyć, czyli po około 3-4 tygodniach, można zacząć zbiory. Praca przy zbiorach wymaga nie lada cierpliwości oraz precyzyjności. Zbierane grzyby można w łatwy sposób uszkodzić, dlatego tak ważne jest szkolenie producenta.