Kiedy tylko słyszymy słowo „muchomor”, od razu zapala się nam w głowie czerwona lampka. Muchomory to najpopularniejsze grzyby niejadalne, które poznajemy już we wczesnym dzieciństwie. Pojawiają się one w różnego rodzaju bajkach oraz baśniach związanych z lasem, ostrzegając, że zjedzenie muchomora może się tragicznie odbić na naszym zdrowiu. Stwierdzenie, że istnieją muchomory jadalne wydaje się dość paradoksalne. Prawda jest taka, że istnieje kilka gatunków muchomora, które są jadalne, lecz nie jest to muchomor czerwony!

Które muchomory są jadalne?

Okazuje się, że istnieje aż 5 odmian muchomorów, które nadają się do spożycia. Oto one:

  • muchomor twardawy,
  • muchomor rdzawobrązowy,
  • muchomor czerwieniejący,
  • muchomor cesarski,
  • muchomor mglejarka.

Wszystkie wyżej wymienione rodzaje muchomorów są niezwykle podobne do swoich trujących kuzynów. Tego rodzaju grzyby powinni zbierać tylko i wyłącznie doświadczeni grzybiarze, zachowując przy tym szczególną ostrożność. Jeśli nie jesteśmy pewni jakiegoś grzyba, to lepiej go zostawić w lesie. W przypadku podejrzenia zjedzenia grzyba trującego należy jak najszybciej udać się na pogotowie ratunkowe lub zadzwonić po karetkę. Szczególne oraz zlekceważone zatrucia mogą doprowadzić nawet do śmierci. Pamiętaj, aby zawsze zbierać grzyby z doświadczoną osobą lub zbierać tylko tzw. „pewniaki”. Kieruj się zasadą – „Nie jesteś pewien? Zostaw w lesie.”

 

Może Cię jeszcze zainteresować:

Jakie grzyby rosną zimą?

Jakie zwierzęta jedzą grzyby?

Czernidłak kołpakowaty i pospolity – grzyby parkowe

Ostatnia aktualizacja