Jesteś fanem pieczarek i nie wyobrażasz sobie ich nie mieć pod ręką? Wyobraź sobie zapiekankę, sosy, zupę bez pieczarek. Nie jest to możliwe, prawda? Pieczarki goszczą dość często w polskiej kuchni, dlatego tak ważne jest, by zawsze je mieć. Jednak jak możemy je mieć cały czas w lodówce, jeśli nie wolno ich trzymać w lodówce dłużej niż 2-3 dni? W najbliższym w Twojej okolicy sklepie z pewnością możesz je kupić. Nie zawsze jest tak, że mamy czas i ochotę iść do sklepu, jeśli ochota na pieczarki najdzie tu i teraz lub stwierdzisz, że akurat będą pasować do Twojego nowego przepisu. Bez obaw, jesteś uratowany, ponieważ możesz zamrozić pieczarki.
Jak powinno wyglądać mrożenie pieczarek?
Świeże pieczarki można zamrozić, ale zanim wsadzisz je do woreczków i włożysz do zamrażalnika, pamiętaj o ich wcześniejszym oczyszczeniu. Proces czyszczenia polega na dokładnym sprawdzeniu, czy grzyby nie mają pleśni oraz usunięciu wierzchniej warstwy wraz z brudem i kawałeczkami ziemi. Tak przygotowane surowe pieczarki są gotowe do mrożenia.
Technologia mrożenia pieczarek
Zastanów się, do czego będziesz potrzebował pieczarek do sosów lub sałatek, warto pokroić pieczarki na mniejsze części lub plastry, ponieważ ułatwi to mrożenie pieczarek oraz ich późniejsze rozmrażanie. Pieczarki, które są widocznie większe również warto pokroić na mniejsze części. Jeśli potrzebujesz mrozić pieczarki w całości, to pomiń krok krojenia.
Czy mrożone pieczarki mogą się skleić?
Nawet pokrojone pieczarki mogą się ze sobą skleić. Jeśli chcesz tego uniknąć, to w pierwszej kolejności porozdzielaj pieczarki na mniejsze części i ułóż na blaszce, a potem włóż do zamrażalnika na 24 godziny. Na następny dzień wyciągnij pieczarki i powkładaj je do foliowych worków (teraz się już nie posklejają) i włóż z powrotem do zamrażalnika.
Jeżeli zależy Ci, aby surowe pieczarki utrzymały swój ładny kolor po rozmrożeniu, musisz pamiętać o ich wcześniejszym blanszowaniu. Po oczyszczeniu należy pieczarki wrzucić do wrzącej wody na około minutę, a następnie zafunduj im prysznic pod zimną wodą. Najlepiej zostaw je trochę do odsączenia, a potem możesz zacząć mrozić pieczarki.
Jak rozmrozić pieczarki?
Zamrożonych wcześniej pieczarek wcale nie musisz rozmrażać. Cała wygoda zamrożonych pieczarek polega na tym, że otwieramy folie z pieczarkami i po prostu wrzucamy je do wrzącej wody lub używamy do duszenia. W przypadku, gdybyś chciał zrobić faszerowane pieczarki, to rzeczywiście, musisz zaczekać, aż kapelusze się rozmrożą. Dobra wiadomość jest taka, że rozmrażanie pieczarek nie trwa długo. Zdecydowanie dłużej rozmraża się np. mięso. Razem z pieczarkami możesz użyć również warzyw do zamrożenia i w ten sposób otrzymasz szybką wkładkę do zupy.
Wykorzystaj jakikolwiek przepis z Internetu i przekonaj się, że w większości przypadków wcale nie musisz czekać na to, aż grzyby się rozmrożą. Oczywiście, możesz użyć do mrożenia jakichkolwiek innych grzybów. Mrożenie pieczarek i grzybów nie jest skomplikowanym procesem i z pewnością po przeczytaniu tego artykułu, nie zapomnisz, jak się za to zabrać. Zachęcamy do mrożenia pieczarek szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy pogoda za oknem nie przekonuje do wycieczek do sklepu.
Sprawdź dystrybutora pieczarek – Pieczarkarnia Rawona!