Sos pieczarkowy można przygotować na wiele sposobów w zależności od dania, jakie chcemy podać w ich towarzystwie. W Internecie roi się od przepisów, jednakże nie jest prostym zadaniem wybrać ten przepis, który wpasowałby się w smaki wszystkich domowników. Bazując na naszym doświadczeniu z pieczarkowym smakiem, przygotowaliśmy recepturę sosu, który jest genialny w swojej prostocie. Idealnie sprawdzi się jako sos do mięs lub placków ziemniaczanych.
Przepis na sos pieczarkowy:
Składniki:
- 250 g pieczarek
- 1,5 ząbka czosnku
- 1 mała zielona cebula
- 1,5 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka masła
- 1/3 szklanki kremowej śmietany
- 3 łyżki wcześniej posiekanej natki pietruszki lub koperku (polecamy pietruszkę)
do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, odrobina sosu sojowego
Przygotowanie:
- Całe 250 g pieczarek należy pokroić w plasterki.
- Cebulę pokrój w kostkę.
- Rozgnieć czosnek.
- Przygotuj większą patelnię i rozgrzej na niej oliwę.
- Zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż przez około 4 minuty. Wydłuż czas smażenia o 2 minuty, jeśli to konieczne.
- Dodaj pokrojone pieczarki i zaczekaj aż odparują
- Dodaj przyprawy, dodaj masło oraz przygotowaną wcześniej pietruszkę.
- Smaż przez kolejne 2-3 minuty, a następnie wlej śmietanę.
- Wszystko razem zagotuj, a następnie odstaw patelnię.
- Dodaj sos sojowy (krok opcjonalny).
- Rozcieńczaj sos według uznania (woda, mleko). Pamiętaj o mieszaniu całości.