Sos pieczarkowy można przygotować na wiele sposobów w zależności od dania, jakie chcemy podać w ich towarzystwie. W Internecie roi się od przepisów, jednakże nie jest prostym zadaniem wybrać ten przepis, który wpasowałby się w smaki wszystkich domowników. Bazując na naszym doświadczeniu z pieczarkowym smakiem, przygotowaliśmy recepturę sosu, który jest genialny w swojej prostocie. Idealnie sprawdzi się jako sos do mięs lub placków ziemniaczanych.

Przepis na sos pieczarkowy:

Składniki:

  • 250 g pieczarek
  • 1,5 ząbka czosnku
  • 1 mała zielona cebula
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/3 szklanki kremowej śmietany
  • 3 łyżki wcześniej posiekanej natki pietruszki lub koperku (polecamy pietruszkę)

do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, odrobina sosu sojowego

Przygotowanie:

  1. Całe 250 g pieczarek należy pokroić w plasterki.
  2. Cebulę pokrój w kostkę.
  3. Rozgnieć czosnek.
  4. Przygotuj większą patelnię i rozgrzej na niej oliwę.
  5. Zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż przez około 4 minuty. Wydłuż czas smażenia o 2 minuty, jeśli to konieczne.
  6. Dodaj pokrojone pieczarki i zaczekaj aż odparują
  7. Dodaj przyprawy, dodaj masło oraz przygotowaną wcześniej pietruszkę.
  8. Smaż przez kolejne 2-3 minuty, a następnie wlej śmietanę.
  9. Wszystko razem zagotuj, a następnie odstaw patelnię.
  10. Dodaj sos sojowy (krok opcjonalny).
  11. Rozcieńczaj sos według uznania (woda, mleko). Pamiętaj o mieszaniu całości.