Któż z nas nie lubi dobrego, polskiego mielonego mięsa? Próbowałeś kiedyś takie kotlety nafaszerować pieczarkami i serem żółtym? Gwarantujemy, że nie pożałujesz takiego połączenia! Składniki, jakich będziesz potrzebował to:

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe – 350g,
  • przyprawa do mielonego – 1 opakowanie,
  • 1 jajko,
  • 1 kajzerka,
  • mleko do namoczenia kajzerki,
  • pieczarki – 12 sztuk,
  • natka pietruszki – pół pęczka,
  • bułka tarta – 8 łyżek,
  • pieprz czarny – szczypta,
  • olej do smażenia – 150 ml,
  • ser żółty w kawałku lub starty – 60 g.

W jaki sposób wykonać mielone z pieczarkami?

  1. Weź kajzerkę, namocz w mleku i natkę pietruszki drobno posiekaj.
  2. Mięso przełóż do miski i pomieszaj z kajzerką i jajkiem.
  3. Dodaj przyprawę do mięsa mielonego i wyrób mięso do jednolitego smaku.
  4. Zetrzyj pieczarki na tarce o grubych oczkach.
  5. Dodaj pieprz, starty ser i natkę pietruszki, łyżkę bułki tartej i wszystko razem wymieszaj.
  6. Podziel mięso na 5 równych części.
  7. Nałóż na każde mięso porcję pieczarek.
  8. Oklej i uformuj kotlety.
  9. Obtocz kotlety mielone w bułce tartej.
  10. Smaż na rozgrzanym tłuszczu około 7 minut z każdej strony.

 

Twoje kotlety są gotowe. Podawaj na ciepło. Smacznego! 🙂

 

Sprawdź także:

Czy pieczarki są kaloryczne?

Kurczak po tajsku z orzechami nerkowca

Wegański ramen z tofu i pieczarkami