Któż z nas nie lubi dobrego, polskiego mielonego mięsa? Próbowałeś kiedyś takie kotlety nafaszerować pieczarkami i serem żółtym? Gwarantujemy, że nie pożałujesz takiego połączenia! Składniki, jakich będziesz potrzebował to:
- mięso mielone wołowo-wieprzowe – 350g,
- przyprawa do mielonego – 1 opakowanie,
- 1 jajko,
- 1 kajzerka,
- mleko do namoczenia kajzerki,
- pieczarki – 12 sztuk,
- natka pietruszki – pół pęczka,
- bułka tarta – 8 łyżek,
- pieprz czarny – szczypta,
- olej do smażenia – 150 ml,
- ser żółty w kawałku lub starty – 60 g.
W jaki sposób wykonać mielone z pieczarkami?
- Weź kajzerkę, namocz w mleku i natkę pietruszki drobno posiekaj.
- Mięso przełóż do miski i pomieszaj z kajzerką i jajkiem.
- Dodaj przyprawę do mięsa mielonego i wyrób mięso do jednolitego smaku.
- Zetrzyj pieczarki na tarce o grubych oczkach.
- Dodaj pieprz, starty ser i natkę pietruszki, łyżkę bułki tartej i wszystko razem wymieszaj.
- Podziel mięso na 5 równych części.
- Nałóż na każde mięso porcję pieczarek.
- Oklej i uformuj kotlety.
- Obtocz kotlety mielone w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym tłuszczu około 7 minut z każdej strony.
Twoje kotlety są gotowe. Podawaj na ciepło. Smacznego! 🙂
Sprawdź także:
Kurczak po tajsku z orzechami nerkowca
Wegański ramen z tofu i pieczarkami