W polskiej kuchni największą popularnością cieszą się pierogi z kapusta i grzybami. Jest to jedno z tych dań, które zawsze gości na świątecznym stole i dość rzadko dopuszcza się jakiekolwiek modyfikacje tego dania. Ciekawą alternatywą są pierogi z kurkami. Takie połączenie jest dość ciekawe w smaku oraz dostarcza wielu wrażeń kulinarnych. Koneserzy pierogów mówią o cudownym, wyrazistym smaku, jakiego dostarczają kurki. Może warto czasem przełamać zasady tradycji i dać ponieść się nowym smakom, które być może zostaną w Twoim jadłospisie na zawsze?

Przygotowanie pierogów z kurkami

Ciasto przygotowujesz według własnych przepisu i preferencji. Cały sekret tkwi jednak w farszu. Składniki na farsz, których będziesz potrzebował to: 

  • około 500 g świeżych kurek,
  • 75 g masła,
  • 1,5 cebuli pokrojonej w kostkę,
  • 90 ml słodkiej śmietanki,
  • opcjonalnie 10-15 g posiekanego koperku, 
  • sól i pieprz według uznania
  • mocno zarumieniona cebulka do okraszenia.

Przepis:

  1. Obgotowane już kurki należy odcedzić i “przepuścić” przez maszynkę do mielenia.
  2. Weź połowę masła i zeszklij cebulę, dodaj zmielone kurki i zacznij całość dusić pod przykryciem.
  3. Dodawaj śmietankę i mieszaj przy każdej dodanej porcji. 
  4. Po dodaniu śmietanki dodaj pozostałe masło. 
  5. Gęsty farsz połącz z koperkiem.
  6. Ostudź farsz i włóż na około 1,5 godziny do lodówki.
  7. Przygotuj ciasto na pierogi (rozwałkuj, wykrój krążki)
  8. Wyciągnij farsz i nakładaj go po łyżeczce na wykrojone ciasto. 
  9. Bardzo dokładnie sklejaj ciasto.
  10. Odkładaj gotowe pierożki w suche miejsce. 
  11. Zagotuj wodę i dołóż sól. Wrzuć pierożki i odczekaj około 3-5 minut do momentu aż pierogi wypłyną. 

Gotowe! 

Teraz możesz zaskoczyć swoją rodzinę wyjątkowym, tradycyjnym daniem w nowoczesnej odsłonie Przygotowuj pierogi z kurkami tak często, jak masz na to ochotę. Pamiętaj o używaniu kurek ze sprawdzonego źródła. Nie przyrządzaj grzybów, których nie jesteś pewien.. Smacznego!

Ostatnia aktualizacja