W polskiej kuchni największą popularnością cieszą się pierogi z kapusta i grzybami. Jest to jedno z tych dań, które zawsze gości na świątecznym stole i dość rzadko dopuszcza się jakiekolwiek modyfikacje tego dania. Ciekawą alternatywą są pierogi z kurkami. Takie połączenie jest dość ciekawe w smaku oraz dostarcza wielu wrażeń kulinarnych. Koneserzy pierogów mówią o cudownym, wyrazistym smaku, jakiego dostarczają kurki. Może warto czasem przełamać zasady tradycji i dać ponieść się nowym smakom, które być może zostaną w Twoim jadłospisie na zawsze?
Przygotowanie pierogów z kurkami
Ciasto przygotowujesz według własnych przepisu i preferencji. Cały sekret tkwi jednak w farszu. Składniki na farsz, których będziesz potrzebował to:
- około 500 g świeżych kurek,
- 75 g masła,
- 1,5 cebuli pokrojonej w kostkę,
- 90 ml słodkiej śmietanki,
- opcjonalnie 10-15 g posiekanego koperku,
- sól i pieprz według uznania
- mocno zarumieniona cebulka do okraszenia.
Przepis:
- Obgotowane już kurki należy odcedzić i “przepuścić” przez maszynkę do mielenia.
- Weź połowę masła i zeszklij cebulę, dodaj zmielone kurki i zacznij całość dusić pod przykryciem.
- Dodawaj śmietankę i mieszaj przy każdej dodanej porcji.
- Po dodaniu śmietanki dodaj pozostałe masło.
- Gęsty farsz połącz z koperkiem.
- Ostudź farsz i włóż na około 1,5 godziny do lodówki.
- Przygotuj ciasto na pierogi (rozwałkuj, wykrój krążki)
- Wyciągnij farsz i nakładaj go po łyżeczce na wykrojone ciasto.
- Bardzo dokładnie sklejaj ciasto.
- Odkładaj gotowe pierożki w suche miejsce.
- Zagotuj wodę i dołóż sól. Wrzuć pierożki i odczekaj około 3-5 minut do momentu aż pierogi wypłyną.
Gotowe!
Teraz możesz zaskoczyć swoją rodzinę wyjątkowym, tradycyjnym daniem w nowoczesnej odsłonie Przygotowuj pierogi z kurkami tak często, jak masz na to ochotę. Pamiętaj o używaniu kurek ze sprawdzonego źródła. Nie przyrządzaj grzybów, których nie jesteś pewien.. Smacznego!