Pieczarki często są używane jako dodatek do wielu dań i potraw. Nierzadko są także daniem pobocznym. Polska kuchnia uwielbia pieczarki, dlatego można je spotkać w bardzo wielu przepisach. Nie masz pomysłu, co zrobić z pieczarkami? Wystarczy, że wpiszesz odpowiednie hasło w Internet, a zasypie Cię cała masa różności, które możesz wykonać z ich udziałem.

Pieczarki jako dodatek są wspaniałe – to już wiemy. Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jakich przypraw użyć, aby wzmocnić lub uwydatnić smak tych niezwykle smacznych grzybów? Okazuje się, że świetnym dodatkiem są sól, pieprz, zioła prowansalskie, cebula, natka pietruszki, tymianek, oregano i czosnek.

Eksperci potwierdzają, że doprawione pieczarki to podstawa

Wielu szefów kuchni jest zgodnych, że przyprawy to drugi klucz do sukcesu zaraz po jakościowych produktach. Według nich same pieczarki nie mają wyrazistego i nasyconego smaku, a cała sztuka polega na tym, aby ten smak z nich wydobyć. Właśnie w tym momencie powinieneś oglądnąć się za przyprawami, które użyte w odpowiedni sposób, potrafią zdziałać kulinarne cuda. Duża część ekspertów kulinarnych nie wyobraża sobie gotowania bez przypraw, bo to one wydobywają smaki, które wcześniej kreuje nasza wyobraźnia. Ta zasada nie dotyczy jedynie pieczarek. Wszystkie warzywa z grilla, surowe, gotowane, duszone, smażone na patelni wymagają odpowiedniej ilości przypraw, aby wspólna kompozycja tworzyła idealne połączenie smaku. Jakiekolwiek dania (zupy, mięso, kawałki ziemniaków itd.) nie dostarczą wystarczających wrażeń smakowych, jeśli nie dodasz do nich przypraw.

przygotowania danie zioła przepisy

Przyprawy do pieczarek – przepis

Aby tworzyć własne przepisy, musisz nauczyć się na doświadczeniach innych, jak używać przypraw. Z czasem sam dojdziesz do wniosku które i w jakiej ilości dodatki pasują Ci najbardziej. Koniecznie sprawdź nasze poniższe propozycje.

Duszone pieczarki z cebulką

Wykonując ten przepis, przekonasz się, jak wiele zmienia odrobina cebuli i czosnku. Składniki, których będziesz potrzebował:

  • pieczarki – 650 gram;
  • cebula – 1,5 sztuki;
  • sól i pieprz – szczypta;
  • czosnek granulowany – 1/1,5 łyżeczki;
  • oliwa z oliwek – łyżka;
  • pietruszka – szczypta;
  • przyprawa z papryki wędzonej – szczypta.

Przygotowanie:

  1. Pokrój cebulę i pieczarki w plasterki lub większą kostkę, a następnie dodaj oliwę i przyduś je na moment na średnim ogniu, a potem go zmniejsz. Duś przez 15-20 minut w zależności od kuchenki.
  2. Dopraw papryką, solą, pieprzem i czosnkiem.
  3. Wymieszaj całość i duś jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.
  4. Ściągnij przykrywkę i całość posyp natką pietruszki.

Tak przygotowane pieczarki nabrały smaku i aromatu. Duszone grzyby idealnie się sprawdzą jako dodatek do mięsa, sosów, klusek śląskich, a nawet jako główny farsz do domowej pizzy. Ziemniaki również będą pasującym towarzyszem dla każdego rodzaju grzyba.

Pieczarki marynowane z majerankiem i czosnkiem

Idealna propozycja smaku dla wszystkich miłośników marynowanych pieczarek. Do wykonania przepisu będziesz potrzebować:

  • pieczarki – 1000 gram,
  • olej – pół szklanki,
  • ocet 10% – pół szklanki,
  • sól – niekopiata łyżka,
  • majeranek – łyżka,
  • czosnek – 3 ząbki lub więcej (wg smaku);
  • liść laurowy – 2 sztuki.

Składniki gotowe? Zabieramy się do przygotowań:

  1. Umyj grzyby i przełóż je do garnka. Całość zalej wrzątkiem do momentu, aż je lekko przykryje woda. Zaczekaj, aż woda zacznie się mocno gotować.
  2. Po mocnym zagotowaniu zdejmij pieczarki z kuchenki.
  3. Dodaj olej, ocet, sól, majeranek i ząbki czosnku. Możesz dodać do smaku pół łyżki cukru. Zamieszaj całość.
  4. Przykryj przykrywką na jakiś czas, żeby pieczarki przeszły smakiem i aromatem. Grzyby się skurczą i nie należy się tym przejmować.
  5. Po około 40 minutach możesz sięgnąć po pierwszą pieczarkę, lecz najlepsze są takie, które odstoją dzień w lodówce.
  6. Możesz je przechowywać w słoiku w szafce lub lodówce.

Marynowane pieczarki możesz stosować jako dodatek do sałatek lub wędlin.

Smacznego!

Kup sprawdzone pieczarki w Pieczarkarnia Rawona

Ostatnia aktualizacja