Gdy trwa sezon na grzybobranie, grzyby można kupić praktycznie wszędzie: w sklepach, na targach, a nawet przy autostradzie. Niestety w przypadku grzybów bardzo łatwo popełnić błąd, za który można zapłacić zdrowiem, a nawet życiem. Bardzo ważne jest zatem, abyśmy kupowali grzyby tylko od sprawdzonych i pewnych dostawców lub bardzo uważnie i świadomie wybierali oraz zbierali grzyby.
Jest wielu miłośników zbierania grzybów, którzy mają odpowiednią wiedzę i potrafią odróżnić gatunki jadalne od niejadalnych. Jeśli jednak nie jesteśmy do końca pewni swoich umiejętności w tej kwestii, powinniśmy potraktować grzybobranie jako doskonałą okazję do spędzenia czasu na świeżym powietrzu, a grzyby kupić w sklepie, wracając do domu.
Gdzie kupować grzyby?
Grzybów nie powinniśmy kupować od obcych osób, co do których nie mamy pewności. Szczególną ostrożność należy zatem zachować podczas zakupów dokonywanych u przydrożnych sprzedawców. Nie mamy bowiem pewności, szczególnie jeśli nie jesteśmy znawcami grzybów, czy oferowane nam gatunki są jadalne.
Najlepiej zatem kupować grzyby od sprawdzonych dostawców. Liczne pieczarkarnie oferują nam świeże i doskonałej jakości pieczarki w wielu odmianach. Do tego można dodać wiele gospodarstw rodzinnych i firm specjalizujących się w produkcji grzybów, takich jak boczniaki czy kurki. W takich sytuacjach możemy mieć pewność, że zakupione produkty są świeże, zdrowe i bezpieczne.
W przypadku, gdy kupiliśmy grzyby, jednak nie jesteśmy pewni, czy są one jadalne, powinniśmy zaniechać ich jedzenia. Niestety każdego roku do szpitali trafiają osoby z poważnymi problemami zdrowotnymi właśnie ze względu na spożycie niejadalnych grzybów. Szczególnie niebezpieczne w skutkach może być podanie niejadalnych gatunków dzieciom lub osobom starszym. Kupujmy grzyby tylko od sprawdzonych i pewnych dostawców.