Popularna kurka to inaczej pieprznik jadalny kurka Cantharellus, a także liszka smaczna. Kurka pieprznik to często poszukiwany przez grzybiarzy gatunek. Nie ma w tym nic dziwnego. Te bardzo aromatyczne grzyby świetnie się sprawdzają w wielu przepisach. Najczęściej są wykorzystywane w polskiej kuchni jako farsz, dodatek w pizzy lub główny składnik sosów. Kto z nas nie lubi pełnego smaku sosu kurkowego? Na szczęście te grzyby można znaleźć w lasach liściastych od maja do listopada!
Spis treści
W jaki sposób rozpocząć domową hodowlę kurek?
Kurka pieprznik -jak uprawiać i pielęgnować ten gatunek?
1. Wybierz odpowiedni pień drzewa i wykop wokół niego 3 otwory na odległość do 5 m. Każdy z nich powinien mieć średnicę od 30 do 40 cm, a głębokość nie powinna przekraczać 15 cm.
2. Grzybnia pieprznik jadalny kurka – wypełnij podłożem otwór do połowy wysokości wykopanego otworu. Umieść około 33% grzybni w każdym z 3 otworów. Następnie zasyp otwory podłożem.
3. Pamiętaj, że miejsce aplikacji należy starannie i obficie podlać – 1 wiadro wody dookoła każdego dołka.
4. Podlaną całość przykryj liśćmi, gałązkami itp.
5. Wskazówka: użycie 10 g cukru na 10 litrów wody dobrze wpływa na rozwój grzybni.
6. W czasie okresu owocowania zalecane jest nawadnianie gleby, jeśli nie występują naturalne opady deszczu.
Uprawa grzybów kurek – owocowanie
Grzybnia zazwyczaj owocuje przez okres około 2-3 lat. Niestety tyle musimy zaczekać, aby dostrzec pierwsze osobniki. Istnieje jedynie niewielkie ryzyko (15%), że kurki w danym miejscu nie wyrosną. Oczywiście warunkiem jest prawidłowe wykonanie wszystkich powyższych kroków.
Jaka jest wydajność?
W ciągu całego roku pod jednym drzewem możemy znaleźć do kilkunastu sztuk kurek.
Jak wygląda amatorska uprawa grzybów w praktyce? Grzybnia pieprznik jadalny kurka Cantharellus Cibarius
Prawidłowa aplikacja grzybni wraz ze sprzyjającymi warunkami atmosferycznymi może dać naprawdę satysfakcjonujące rezultaty. Nie zawsze należy się spodziewać wymiernych plonów za pierwszym razem. Uprawa grzybów także wymaga doświadczenia, a nie da się go nabrać w inny sposób niż metodą prób i błędów.
Kurki to niesamowicie smakowite i aromatyczne gatunki grzybów, dlatego warto poświęcić odrobinę czasu na naukę ich hodowli. Warto popytać także doświadczonych grzybiarzy. Bardzo możliwe, że posiadają kilka sprawdzonych sposób lub wskazówek, które mogą okazać się przydatne, a wręcz kluczowe.
W polskiej kuchni istnieje mnóstwo potraw, do których można wykorzystać nie tylko pieprznika, ale także bardzo wiele innych rodzajów grzybów. Należy jednak pamiętać, że kurki nie potrzebują wielu dodatków, ponieważ same w sobie nadają daniu intensywny smak i aromat. Gęsty sos kurkowy nie potrzebuje wiele więcej, jak delikatnego mięska i jednego, prostego dodatku, jak np. pieczone ziemniaczki, które również można tym sosem polać. W Internecie znajduje się mnóstwo przepisów z udziałem kurek, dlatego z pewnością nie zabraknie Ci żadnej inspiracji. Być może z czasem sam staniesz się autorem jakiegoś ciekawego przepisu?