Grzyby towarzyszą tradycyjnej kuchni polskiej od setek lat. Nasi przodkowie zbierali różne odmiany grzybów w lesie, lecz dziś najpopularniejszymi grzybami są pieczarki, które dziś znamy jako grzyby hodowlane. Wbrew wszelkim stereotypom, pieczarki zawierają wartości odżywcze, a wręcz są niezwykle pomocne podczas odchudzania. Pieczarki są niskokaloryczne, hamują wchłanianie się tłuszczów, a przez swoją objętość wpływają pozytywnie na ograniczenie uczucia łaknienia. Co więcej, dania z pieczarkami są niesamowicie proste w przygotowaniu, ponieważ możemy je wykorzystać pod każdą postacią. Świetnie się sprawdzą niezależnie od formy przygotowania, w tym gotowane, smażone, pieczone, duszone, faszerowane, a nawet surowe.

Jak przyrządzić pieczarki? – pomysły

Dania przy użyciu pieczarek mogą być niezwykle szybkie w przygotowaniu na patelni lub mogą stać się bardzo pracochłonne. Możliwe jest również nadanie rozmaitej formy pieczarkom, ponieważ można je pokroić w kostkę, plasterki lub zwyczajnie wykorzystać same kapelusze, odcinając nóżki. Najważniejszym atutem pieczarek jest ich cena oraz dostępność. Ceny wahają się delikatnie w ciągu roku, bez większej różnicy oraz możemy je kupować cały rok. Na szczęście sezonowość jest terminem, które nawet w najmniejszym stopniu nie dotyczy pieczarek.

Co można zrobić z pieczarek, kiedy mamy ich za dużo?

Na szczęście pieczarki nie zabierają za dużo miejsca, dlatego można je po prostu zamrozić. Przeczytaj, czy można mrozić pieczarki i jak zrobić to prawidłowo. 

Jak przyrządzić pieczarki? Przykładowe przepisy z pieczarkami

W Internecie znajduje się wiele przepisów z pieczarkami, które można wykorzystać na śniadanie, obiad lub kolację. Pieczarki dodają wyrazistego smaku oraz aromatu potrawom, w które zdecydowaliśmy się je wkomponować. Chyba każdy zgodzi się ze stwierdzeniem, że nie istnieje coś takiego, jak bezwonne lub bezsmakowe pieczarki. Nawet sos na bazie pieczarek jest jednym z wyrazistszych smaków kuchni polskiej. Pieczarki smażone cieszą się dużą popularnością wśród ich zwolenników. Pieczarki duszone również są stałym bywalcem na tradycyjnych polskich stołach. O tym, co można zrobić z pieczarek, decyduje tylko i wyłącznie Twoja wyobraźnia.

Pieczarkowy omlet na śniadanie

Pieczarki wkomponowane w omlet nadadzą mu nuty smakowej odpowiadającej naszej znanej zapiekanki z pieca. Jeśli zdecydujemy się dodać także paprykę oraz cebulę, to podobieństwo może się okazać wręcz uderzające, a samo danie będzie dużo zdrowsze.

Składniki:

3 jajka, cebula, papryka, 50 gramów pieczarek, łyżka oleju roślinnego, przyprawy według uznania.
Sposób przygotowania:

Rozgrzej na patelni olej, a następnie dodaj cebulę, paprykę i czosnek. W międzyczasie możesz przygotować w blenderze jednolitą masę z jajek, dodając ulubione przyprawy. Kiedy warzywa się zarumienią, wylej masę jajeczną i smaż kilka minut pod przykryciem na niewielkim ogniu. Na sam koniec posyp do smaku solą. Jeśli wolisz śniadanie na słodko, to jajek możesz również użyć np. do naleśników.

Pieczarki z ziemniaczano-serowym farszem na obiad

Taka forma obiadu nie gości często na naszych talerzach, dlatego warto ją wykorzystać na szczególne okazje np. podczas przyjęcia gości. Składniki, których będziesz potrzebować to:

20 pieczarek, 4 ugotowane ziemniaki, 300 gramów sera (mozzarella z parmezanem), 4 ząbki czosnku, zioła i przyprawy do smaku, 40 gramów majonezu.
Przygotowanie:

W pierwszej kolejności rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni Celsjusza. Odkrój nóżki pieczarkom, a ser oraz ziemniaki zetrzyj na tarce. Posiekaj drobno czosnek i wymieszaj go z wybranymi wcześniej przyprawami. Dodaj majonez i wymieszaj wszystko razem. Powstałym farszem wypełnij pieczarki i całość posyp startym serem. Włóż pieczarki do piekarnika na około 12-15 minut. Przed podaniem możesz je delikatnie posypać natką pietruszki.

Więcej przepisów znajdziesz w innych naszych artykułach. Pieczarki są pyszne pod każdą postacią i nie mamy co do tego wątpliwości. Rozpocznij swoją podróż kulinarną i przekonaj się o tym na własnej skórze. Wyśmienite przepisy czekają właśnie na Ciebie! Podobne przepisy znajdziesz na różnych stronach w Internecie.

Sprawdź także:

Czy pieczarki się obiera?

Mielone z pieczarkami z dodatkiem żółtego sera

Kurczak po tajsku z orzechami nerkowca