Tęsknisz za azjatyckimi smakami? Już nie musisz! Dzięki temu przepisowi możesz przyrządzić azjatycki odpowiednik rosołu w domu. Być może nie wszystkie składniki zdobędziesz w jednym sklepie, ale efekt końcowy jest wart poszukania niektórych produktów w różnych miejscach. Kuchnia azjatycka zyskuje coraz większą popularność. Jest ciekawym wyłamaniem się od naszych tradycyjnych polskich posiłków. Składniki, które będą Ci potrzebne do wykonania tego bulionu to:
- 4 grzyby Shiitake,
- 20 g sosu sojowego jasnego,
- 90-100 g makaronu Mie,
- 50 g tofu pokrojonego w kosteczkę.
- 5 g mąki ziemniaczanej,
- dwa białka jaj,
- odrobina imbiru,
- 3-4 gałązki dymki pokrojone w kawałeczki,
- drobno posiekana kolendra (tak jak szczypiorek lub koperek w rosole),
- sól i pieprz według uznania.
Czas przygotowania to ok. pół godziny, a składniki zostały wydzielone na dwie porcje. Zupa jest niezwykle prosta w przygotowaniu i nie jest w żadnym wypadku pikantna.
Sposób przygotowania azjatyckiego bulionu:
- Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu.
- W drugim garnku ugotuj grzyby Shiitake według wskazówek na opakowaniu. Odlej i odsącz wodę i pokrój je w plastry.
- Zagotuj bulion na niewielkim ogniu.
- Weź małą miseczkę i wsyp do niej mąkę ziemniaczaną. Dodaj 2 łyżki wody. Wymieszaj bardzo dokładnie i powstały roztwór wlej do bulionu.
- Dodaj sos sojowy i dopraw przyprawami według uznania.
- Rozkłóć białka widelcem i delikatnie wlej do gotującego się bulionu.
- Do bulionu wrzuć tofu, imbir oraz wcześniej ugotowane grzyby. Gotuj przez 4-7 minut.
- Do dwóch miseczek rozdziel makaron i rozlej przygotowany bulion.
- Posyp przygotowane porcje kolendrą i dymką.
Gotowe i smacznego!
Sprawdź także: