Azjatycki bulion z grzybami i tofu

Kategoria: Blog

azjatycki bulion z grzybami i tofu

Tęsknisz za azjatyckimi smakami? Już nie musisz! Dzięki temu przepisowi możesz przyrządzić azjatycki odpowiednik rosołu w domu. Być może nie wszystkie składniki zdobędziesz w jednym sklepie, ale efekt końcowy jest wart poszukania niektórych produktów w różnych miejscach. Kuchnia azjatycka zyskuje coraz większą popularność. Jest ciekawym wyłamaniem się od naszych tradycyjnych polskich posiłków. Składniki, które będą Ci potrzebne do wykonania tego bulionu to:

  • 4 grzyby Shiitake,
  • 20 g sosu sojowego jasnego,
  • 90-100 g makaronu Mie,
  • 50 g tofu pokrojonego w kosteczkę.
  • 5 g mąki ziemniaczanej,
  • dwa białka jaj,
  • odrobina imbiru,
  • 3-4 gałązki dymki pokrojone w kawałeczki,
  • drobno posiekana kolendra (tak jak szczypiorek lub koperek w rosole),
  • sól i pieprz według uznania.

Czas przygotowania to ok. pół godziny, a składniki zostały wydzielone na dwie porcje. Zupa jest niezwykle prosta w przygotowaniu i nie jest w żadnym wypadku pikantna.

Sposób przygotowania azjatyckiego bulionu:

  1. Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu.
  2. W drugim garnku ugotuj grzyby Shiitake według wskazówek na opakowaniu. Odlej i odsącz wodę i pokrój je w plastry.
  3. Zagotuj bulion na niewielkim ogniu.
  4. Weź małą miseczkę i wsyp do niej mąkę ziemniaczaną. Dodaj 2 łyżki wody. Wymieszaj bardzo dokładnie i powstały roztwór wlej do bulionu.
  5. Dodaj sos sojowy i dopraw przyprawami według uznania.
  6. Rozkłóć białka widelcem i delikatnie wlej do gotującego się bulionu.
  7. Do bulionu wrzuć tofu, imbir oraz wcześniej ugotowane grzyby. Gotuj przez 4-7 minut. 
  8. Do dwóch miseczek rozdziel makaron i rozlej przygotowany bulion.
  9. Posyp przygotowane porcje kolendrą i dymką.

Gotowe i smacznego!

 

Sprawdź także:

Angielskie śniadanie z pieczarkami

Tortilla z pieczarkami