Pieczarki bardzo często goszczą na naszych stołach. W kuchni stosujemy je przez cały rok, bez względu na sezon i wykorzystywane są zarówno na co dzień, jak i jako składnik wielu świątecznych potraw. Wyróżniają się bardzo wyrazistym smakiem i aromatem. Dodatkowo mają wiele składników odżywczych, takich jak białko, witaminy (E, D, B), cynk, selen oraz aminokwasy esencjonalne. Zalecane są w diecie wegetariańskiej ze względu na dużą zawartość białka oraz witaminy B.
Pamiętać należy jednak, że tylko pieczarka świeża, odpowiednio przechowywana i oczyszczona będzie stanowić cenny i smaczny składnik naszych potraw. Warto więc przekonać się, jak kupować i przechowywać grzyby.
Na co zwracać uwagę kupując pieczarki?
Świeże pieczarki rozpoznamy po mocnym i zamkniętym kapeluszu. Raczej powinniśmy unikać kupowania pieczarek potłuczonych, wilgotnych o miękkim kapeluszu. Zaciemnione miejsca na pieczarce świadczą o tym, że grzyb stracił już nieco swojej naturalnej wilgoci i nie jest świeży, a więc nie zagwarantuje nam oczekiwanego smaku oraz aromatu.
W sklepach najczęściej można znaleźć białe i brązowe pieczarki. To nie jedyne gatunki tych grzybów, jednak najbardziej powszechne. Im ciemniejszy naturalny odcień pieczarki, tym cechuje się ona intensywniejszym smakiem. Brązowe pieczarki są nieco trwalsze niż białe i zwykle mniej wrażliwe na potłuczenia.
Szukasz stałego dostawcy pieczarek? Sprawdź naszą firmę Pieczarkarnia – Rawona.
Przechowywanie pieczarek
Pieczarki nie są grzybami zbyt trwałymi. Najlepiej przygotować i spożyć je bezpośrednio w dniu zakupu. Mogą być przechowywane ok. 2-3 dni w lodówce, zapakowane w papier lub tekturę. Do przechowywania pieczarek nie nadaje się folia czy też plastikowe opakowania, które sprzyjają ich psuciu. Dobrym rozwiązaniem jest również mrożenie pieczarek, po uprzednim umyciu, oczyszczeniu i pokrojeniu w drobne plasterki. Dzięki temu pieczarki nieco dłużej zachowają swój smak oraz najcenniejsze wartości odżywcze.
Więcej informacji na temat przechowywania pieczarek znajdziesz w artykule Jak przechowywać pieczarki?
Kiedy pieczarki są zepsute?
Pieczarek nie powinno się przechowywać w lodówce dłużej niż 2-3 dni, co niestety jest bardzo lekceważone lub wynika z niewiedzy Konsumentów. Pieczarki, kiedy się psują, pokrywają się śliskim nalotem, a następnie pojawia się pleśń. Im szybciej przygotujemy zakupione pieczarki, tym lepiej.
Najlepiej kupować grzyby świeże, na wagę i o białym, jednolitym kolorze, bez przebarwień i dziwnego zapachu. Badania naukowe wykazały, że po 10 dniach od zapakowania pieczarki wykazują oznaki rozkładu. Zmieniają się nie tylko kolory, ale także wszelkie zmiany konsystencji, takie jak żółknięcie lub szarość. Jeśli po otwarciu zapakowanego grzyba poczujesz zapach octu, oznacza to, że pieczarki zaczęły fermentować i nie są zdatne do spożycia. Pieczarki pakowane w folię w zbyt dużej wilgotności są bardziej podatne na rozwój pleśni. Nie należy grzybów z pleśnią. Usunięcie pleśni niestety nic nie da. Pleśń na pieczarkach nadal będzie obecna, gdyż toksyny są w stanie zatopić się głęboko w grzybie i ponownie pojawić się na innych jego częściach.