Wiele początkujących grzybiarzy nie wie, które grzyby należy obrać przed obróbką termiczną, a które nie. Niektóre gatunki mają ciężkostrawną powłoczkę na kapeluszu, która lepiej obrać, aby uniknąć problemów żołądkowych. Jak wygląda sprawa w przypadku pieczarek? Według znanych szefów kuchni popełniamy wiele błędów, które po części lub całkowicie zmieniają smak dania albo samego produktu. Większość z nas myje pieczarki pod bieżącym strumieniem wody. Ta czynność powoduje odebranie pieczarkom ich smaku i aromatu. Master szefowie uważają, że pieczarki powinno się przecierać papierem, a niedostępne miejsca doczyścić suchą szczoteczką.
Czy powinniśmy obierać pieczarki? Czy pieczarki trzeba oczyścić?
Pieczarki są grzybami hodowlanymi, więc można założyć, że wyrastają w dużo sterylniejszych warunkach niż grzyby w lesie. Właściciele hal produkcyjnych muszą spełnić szereg przepisów bezpieczeństwa i higieny, aby ich towar mógł trafić na półki sklepowe. Otóż… nie trzeba obierać pieczarek, jeśli chcemy je ugotować, usmażyć lub poddać jakiejkolwiek obróbce termicznej. Pieczarki wystarczy przepłukać pod bieżącą wodą.
Pieczarki powinno się obrać jedynie, kiedy zamierzamy podać je na surowo np. pokrojone w sałatce. W innym przypadku nie warto marnować swojego czasu na obieranie. Pieczarki są częstym gościem na polskich talerzach, dlatego warto oszczędzić sobie trochę cennego czasu i od razu przejść do przygotowywania grzybów.
Obrać pieczarki czy nie? Wszystko zależy od dania i preferencji smakowych!
Z pewnością należy oczyścić pieczarki, lecz co do obierania zdania są podzielone. Wszystko zależy od tego, jaki masz przepis. Być może w Twoim domu przyrządza się daną potrawę z obranymi pieczarkami, a w domu Twojego sąsiada absolutnie się ich nie obiera. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Sam musisz wyczuć, jaka forma pieczarek Ci odpowiada. Jedna i druga jest jak najbardziej jadalna, a o reszcie decydują Twoja kubki smakowe :).
Ile czasu muszę poświecić, aby obrać pieczarki?
Obieranie pieczarek nie jest czasochłonne, jeśli nie mamy do obrania kilkudziesięciu kilogramów grzybów. Pieczarki obiera się szybciutko i nie jest do tego konieczny żaden specjalistyczny sprzęt. Wystarczy niewielki nożyk, który się wygodnie trzyma i następnie przystąpić do działania. Czy pieczarki się obiera na sucho? Nie, z pewnością lepiej je obierać, kiedy zostaną przepłukane pod bieżącą wodą. Pieczarki można także obrać i zamrozić. W taki sposób pieczarki są zawsze pod ręką, kiedy tylko tego potrzebujesz. Postaraj się obrać pieczarki na tyle cieniutki, aby zostawić jak najwięcej produktu.
Chcesz zamówić pieczarki? Sprawdź Pieczarkarnia Rawona