Wiele początkujących grzybiarzy nie wie, które grzyby należy obrać przed obróbką termiczną, a które nie. Niektóre gatunki mają ciężkostrawną powłoczkę na kapeluszu, która lepiej obrać, aby uniknąć problemów żołądkowych. Jak wygląda sprawa w przypadku pieczarek? Według znanych szefów kuchni popełniamy wiele błędów, które po części lub całkowicie zmieniają smak dania albo samego produktu. Wększość z nas myje pieczarki pod bieżącym strumieniem wody. Ta czynność powoduje odebranie pieczarkom ich smaku i aromatu. Master szefowie uważają, że pieczarki powinno się przecierać papierem, a niedostępne miejsca doczyścić suchą szczoteczką.

Czy powinniśmy obierać pieczarki?

Pieczarki są grzybami hodowlanymi, więc można założyć, że wyrastają w dużo sterylniejszych warunkach niż grzyby w lesie. Właściciele hal produkcyjnych muszą spełnić szereg przepisów bezpieczeństwa i higieny, aby ich towar mógł trafić na półki sklepowe. Otóż… nie trzeba obierać pieczarek, jeśli chcemy je ugotować, usmażyć lub poddać jakiejkolwiek obróbce termicznej. Pieczarki powinno się obrać jedynie, kiedy zamierzamy podać je na surowo np. pokrojone w sałatce. W innym przypadku nie warto marnować swojego czasu na obieranie. Pieczarki są częstym gościem na polskich talerzach, dlatego warto oszczędzić sobie trochę cennego czasu i od razu przejść do przygotowywania grzybów.

 

Sprawdź także:

Czy istnieją muchomory jadalne?

Sezon na grzybobranie już rozpoczęty!

Ile gotować pieczarki?