Proste do wykonania, lecz niestety czasochłonne danie. Nie jest to nic wybitnie wyszukanego, czy też wymagającego od nas szczególnych umiejętności kulinarnych. Idealne danie na uroczysty obiad rodzinny, czy też wszelakie imprezy okolicznościowe.

Przepis na roladę w sosie pieczarkowym:

Składniki:

– 600 g łopatki wołowej,
– 200 g pieczarek,
-1 czerwona papryka,
– 4 kiszone ogórki,
– 1 duża cebula,
– musztarda (rodzaj wedle uznania),
– 4 łyżeczki masła,
– ćwierć szklanki mąki,
– sól, pieprz mielony (inne przyprawy wedle uznania)
-słonina do smażenia.

Sposób przygotowania:

Mięso należy dokładnie przepłukać, następnie osuszyć ręcznikami papierowymi. Następnie pokroić je na plasterki grubości około 1,5 cm, delikatnie rozbić tłuczkiem. Każdy plasterek z osobna należy wymieszać w dobranych przez Państwa przyprawach i pokryć musztardą. Kolejna czynność to nałożenie na plasterki ogórka, papryki i cebuli. Tak oto przygotowane plastry mięsa dokładnie i szczelnie zawijamy w roladkę, przebijając je przez środek wykałaczką w celu utrzymania kształtu roladki. Na patelni z rozpuszczoną słoniną delikatnie podsmażamy do momentu, aż się nam ładnie zarumienią.
Po czym należy włożyć wszystkie roladki do głębokiego garnka i zalać je wodą dodając ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy to przynajmniej 1,5 godziny na średnim ogniu. Następnie wcześniej pokrojone w delikatne plastry pieczarki wrzucamy do garnka i gotujemy dodatkowo około 25 minut.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, po czym stopniowo dorzucamy mąkę, nieustannie mieszając. Następnie z garnka przelewamy chochelkę sosu na patelnie i gotujemy przez kilka minut. Finalnie tą gęstą masę przelewamy do garnka i dość intensywnie mieszamy.