Lubisz meksykańską kuchnię? Zdziwisz się w jak wyśmienity sposób mogą się w nią wkomponować pieczarki. Przyjęło się, że meksykańskie jedzenie jest kojarzone tylko i wyłącznie z czerwoną fasolą, ostrymi sosami, kukurydzą oraz awokado. Dzisiaj udowodnimy, że niektóre dodatki są na tyle uniwersalne, że idealnie wpasowują się w kulinaria z różnych stron świata. Pieczarki nadają wyrazisty aromat, dlatego są w wielu kulturach bardzo doceniane. Przekonaj się sam!
Składniki:
- 2 płaty tortilli,
- 250 g pieczarek,
- garść kukurydzy,
- pierś z kurczaka,
- 1 szalotka,
- roszponka lub inna sałata,
- drobno pokrojony pomidor,
- 20g oleju
- przyprawy (głównie sól oraz ostre),
- 10 g jogurtu,
- 10 g ulubionego sosu (keczup, czosnkowy).
Przygotowanie tortilli z pieczarkami:
- Umyj i oczyść pieczarki, a następnie je posiekaj.
- Dopraw i podsmaż pieczarki aż się zarumienią.
- Dodaj posiekaną pierś z kurczaka i podsmaż na niewielkim ogniu.
- Zrób sos z jogurtu oraz sosu, który wcześniej wybrałeś.
- Płaty tortilli przygotuj według wskazówek na opakowaniu.
- Dodaj odsączoną kukurydzę na patelnię oraz dodaj przyprawy. Wymieszaj.
- Na ciepłą tortillę nałóż przygotowane nadzienie.
- Dodaj pomidory oraz szalotkę. Przykryj całość liściem sałaty lub dodaj roszponkę.
- Całość zawiń i polej sosem po zawinięciu.
Zaskoczony prostotą tego przepisu? My również. Ciesz się meksykańskim klimatem, nie będąc w Meksyku! Koniecznie podaj dalej ten przepis, jeśli danie przypadło Ci do gustu.
Smacznego!