Za pewne nie mieliście pojęcia, że pieczarki mogą stanowić element angielskiego śniadania. Otóż mogą, a co więcej, nadają mu wyrazisty smak i znacznie podnoszą walory smakowe tego tradycyjnego dania. Od teraz możesz się cieszyć tym wspaniałym posiłkiem bez konieczności podróży za morze. Składniki przedstawione poniżej są dobrane dla jednej porcji śniadania.
Składniki:
- Jajko – 1 sztuka,
- Cebula biała – 0,5 sztuki,
- Fasolka w sosie – pół puszki,
- Boczek – 3 paski,
- Pomidorki koktajlowe – kilka sztuk lub według uznania,
- Oliwa z oliwek – 20 g,
- Sól, pieprz.
Przygotowanie angielskiego śniadania z pieczarkami:
- Rozgrzej na małej patelni łyżkę oliwy z oliwek.
- Delikatnie dodaj jajko. Uważaj, aby żółtko się nie rozpłynęło.
- Smaż pod przykryciem na małym ogniu do ścięcia.
- Na drugiej patelni rozgrzej drugą łyżkę oliwy i dodaj poszatkowaną cebulkę.
- Kiedy cebula się lekko zeszkli dodaj pieczarki i podsmaż razem na niewielkim ogniu
- Ułóż jajko i pieczarki na talerzu, zostawiając trochę miejsca.
- Na jednej z rozgrzanej patelni podgrzej chwilkę fasolkę z puszki, aby nie była zimna.
- Przekrój pomidorki koktajlowe na pół i dodaj na talerz.
- Dopraw jajko solą i pieprzem według uznania.
Gotowe!
Teraz możesz się cieszyć iście angielskim smakiem na co dzień. Good appetite!