Za pewne nie mieliście pojęcia, że pieczarki mogą stanowić element angielskiego śniadania. Otóż mogą, a co więcej, nadają mu wyrazisty smak i znacznie podnoszą walory smakowe tego tradycyjnego dania. Od teraz możesz się cieszyć tym wspaniałym posiłkiem bez konieczności podróży za morze. Składniki przedstawione poniżej są dobrane dla jednej porcji śniadania.

Składniki:

  • Jajko – 1 sztuka,
  • Cebula biała – 0,5 sztuki,
  • Fasolka w sosie – pół puszki,
  • Boczek – 3 paski,
  • Pomidorki koktajlowe – kilka sztuk lub według uznania,
  • Oliwa z oliwek – 20 g,
  • Sól, pieprz.

Przygotowanie angielskiego śniadania z pieczarkami:

  1. Rozgrzej na małej patelni łyżkę oliwy z oliwek.
  2. Delikatnie dodaj jajko. Uważaj, aby żółtko się nie rozpłynęło.
  3. Smaż pod przykryciem na małym ogniu do ścięcia.
  4. Na drugiej patelni rozgrzej drugą łyżkę oliwy i dodaj poszatkowaną cebulkę.
  5. Kiedy cebula się lekko zeszkli dodaj pieczarki i podsmaż razem na niewielkim ogniu
  6. Ułóż jajko i pieczarki na talerzu, zostawiając trochę miejsca.
  7. Na jednej z rozgrzanej patelni podgrzej chwilkę fasolkę z puszki, aby nie była zimna.
  8. Przekrój pomidorki koktajlowe na pół i dodaj na talerz.
  9. Dopraw jajko solą i pieprzem według uznania.

Gotowe!

Teraz możesz się cieszyć iście angielskim smakiem na co dzień. Good appetite!

Ostatnia aktualizacja