Schab faszerowany pieczarkami

Kategoria: Blog

schab faszerowany pieczarkami

Schab można przyrządzić na wiele sposobów w polskiej kuchni. Istnieje wiele przepisowych wariantów, które znajdą zastosowanie w przypadku tego koronnego dania. Naszą propozycją jest schab faszerowany pieczarkami i cebulką. Każde tradycyjne danie może mieć nowoczesną odsłonę. Nie bój się probować nowych smaków! Z pewnością nie pożałujesz tego przepisu, szczególnie jeśli jesteś otwarty na nowe kulinarne doznania.

 

Składniki:

 

Kotlety schabowe – 4 sztuki

Pieczarki – 20 dag

Cebula – 1,5 sztuki

Śmietana 30% – 3/4 szklanki

Mąka – pół szklanki

Olej – szklanka

Jajko – 1 sztuka

Pietruszka – 1,5 łyżki

 

Przepis na schab faszerowany pieczarkami:

 

  1. Kotlety należy umyć i rozbić tłuczkiem. Przygotuj je używając pieprzu i soli.
  2. Cebula i pieczarki powinny być pokrojone w kostkę. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
  3. Dodaj śmietanę do cebuli i pieczarek. Wszystko wymieszaj i  podsmaż.
  4. Jajko, mąka i szczypta soli powinny zostać wymieszane z niewielką ilością wody gazowanej. Dzięki temu powstanie lekko gęste ciasto.
  5. Poukładaj pieczarki na kotletach i pozwijaj je tak, żeby utworzyły rolady. Możesz się wspomóc wykałaczką.
  6. Zwinięte kotlety zanurz w cieście, następnie w bułce tartej i smaż w głębokim tłuszczu.

 

Danie możesz podawać z ziemniakami oraz startymi buraczkami. Ciesz się niepowtarzalnym połączeniem smaków i koniecznie poleć ten przepis znajomym oraz rodzinie.

Smacznego!