Schab można przyrządzić na wiele sposobów w polskiej kuchni. Istnieje wiele przepisowych wariantów, które znajdą zastosowanie w przypadku tego koronnego dania. Naszą propozycją jest schab faszerowany pieczarkami i cebulką. Każde tradycyjne danie może mieć nowoczesną odsłonę. Nie bój się probować nowych smaków! Z pewnością nie pożałujesz tego przepisu, szczególnie jeśli jesteś otwarty na nowe kulinarne doznania.
Składniki:
Kotlety schabowe – 4 sztuki
Pieczarki – 20 dag
Cebula – 1,5 sztuki
Śmietana 30% – 3/4 szklanki
Mąka – pół szklanki
Olej – szklanka
Jajko – 1 sztuka
Pietruszka – 1,5 łyżki
Przepis na schab faszerowany pieczarkami:
- Kotlety należy umyć i rozbić tłuczkiem. Przygotuj je używając pieprzu i soli.
- Cebula i pieczarki powinny być pokrojone w kostkę. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
- Dodaj śmietanę do cebuli i pieczarek. Wszystko wymieszaj i podsmaż.
- Jajko, mąka i szczypta soli powinny zostać wymieszane z niewielką ilością wody gazowanej. Dzięki temu powstanie lekko gęste ciasto.
- Poukładaj pieczarki na kotletach i pozwijaj je tak, żeby utworzyły rolady. Możesz się wspomóc wykałaczką.
- Zwinięte kotlety zanurz w cieście, następnie w bułce tartej i smaż w głębokim tłuszczu.
Danie możesz podawać z ziemniakami oraz startymi buraczkami. Ciesz się niepowtarzalnym połączeniem smaków i koniecznie poleć ten przepis znajomym oraz rodzinie.
Smacznego!