Być może jeszcze tego nie wiesz, ale nie tylko człowiek jest smakoszem leśnych grzybów jadalnych. Okazuje się bowiem, że mieszkańcy zarówno runa leśnego, jak i wyższych partii leśnych, również lubią skubnąć prawdziwka lub jakąś kurkę. Najmniejszymi zwolennikami grzybów są robaki, czyli czerw, skoczogonki i żuki. Po wizycie żuka grzyb jest często bardzo podziurawiony, a skoczogonki wyjadają najdelikatniejsze miejsca w grzybach. Ciekawym przedstawicielem grzybożerców są ślimaki. Mogą one się pożywić nawet grzybem niejadalnym, ponieważ są dużo bardziej odporne na toksyny niż człowiek. Dorosły osobnik jest w stanie skonsumować normalnych rozmiarów boczniaka w ciągu jednej nocy.

Ssaki a grzyby

Jeże, ryjówki oraz myszy skuszą się czasem na któryś gatunek grzyba. Amatorów grzybów nie brakuje także wśród większych ssaków, takich jak sarny, jelenie oraz dziki. Przemierzając las podczas niedzielnego spaceru, można się natknąć na nadgryzione przez nie grzyby. Co ciekawe, zjadają czasami także grzyby trujące, aby pozbyć się pasożytów ze swojego organizmu. Zwierzęta nie tylko mają inną tolerancję na toksyny, ale także mogą w inny sposób odczuwać smak grzybów. Nie należy się sugerować grzybami, które spożywają ślimaki lub ssaki, bo nie zawsze te same gatunki są pożywne dla człowieka. Podczas grzybobrania należy się kierować ogólnoprzyjętą wiedzą na temat grzybów przekazywaną z pokolenia na pokolenie.

Zobacz także:

Wegański ramen z tofu i pieczarkami

Jakie grzyby rosną zimą?

Czernidłak kołpakowaty i pospolity – grzyby parkowe

Ostatnia aktualizacja