Odmiany szparagów

Na polskim rynku możemy się spotkać z trzema odmianami szparagów: białe, zielone i fioletowe (chociaż te ostatnie występują niezwykle rzadko i są jadane głównie przez koneserów). Poza swoimi subtelnymi walorami smakowymi zadowalającymi niejednego wybrednego smakosza, posiadają również wiele walorów odżywczych i zdrowotnych.

Szparagi białe są u nas zdecydowanie najpopularniejsze – ich główne uprawy znajdują się w Wielkopolsce. Po oderwaniu zdrewniałych końcówek należy je obierać od korzenia aż po główkę, a następnie poddać obróbce termicznej. W związku z tym, że rosną całkowicie pod ziemią, a żadne słońce do nich nie dociera – ich łodygi nie zabarwiają się na żaden kolor, pozostając zupełnie białe. Są średniej grubości i charakteryzują się bardzo delikatnym i łagodnym smakiem.

Zielona odmiana szparagów jest uprawiana głównie we Francji i Ameryce. Jest znacznie delikatniejsza od swojego białego odpowiednika. Ich wypustki, wyrastając wysoko ponad powierzchnię ziemi, zabarwiają się na zielono pod wpływem słońca, dlatego też ich całe łodygi mają dużo chlorofilu. Mają najcieńszą łodygę ze wszystkich odmian szparagów, dlatego są najbardziej aromatyczne i wyraziste w smaku – mają lekko ostry posmak. Mają najwięcej zdrowotnych właściwości ze wszystkich odmian i najwięcej wartości odżywczych. Nie wymagają one obiegania, toteż po oderwaniu zdrewniałej końcówki można je od razu poddać obróbce termicznej, która trwa znacznie krócej w porównaniu do szparagów białych. W przypadku szparagów zielonych istotne jest, aby nie zanurzać ich główki w wodzie, ale by gotowała się na parze wydzielanej przez gotującą się wodę, gdyż przyrządza się ją znacznie szybciej, a gotowana razem z resztą może łatwo ulec rozgotowaniu i stracić swój dobroczynny wpływ na zdrowie.

Odmiana fioletowa jest rzadkością na Polskim rynku i uchodzi za najwykwintniejszą ze wszystkich odmian. Rosną jedynie do wysokości kilku centymetrów nad ziemią i posiadają bardzo grubą łodygę o barwie purpurowo-fioletowej. Od odmiany białej i zielonej różnią się tym, że zawierają bardzo duże stężenie cukrów i niewielką ilość błonnika pokarmowego. Jest to najtrudniejsza w uprawie odmiana szparagów – rośnie jedynie krótką chwilę i wymaga zebrania w odpowiednim momencie, zanim pod wpływem słońca zabarwią się na kolor zielony. Spotyka się je dosyć rzadko – są one głównie uprawiane w Anglii i we Włoszech.

Właściwości zdrowotne szparagów

Przede wszystkim, wartym uwagi jest fakt, że wszystkie odmiany szparagów pobudzają pracę nerek i wspomagają odchudzanie pobudzając metabolizm do spalania tkanki tłuszczowej. Są bardzo niskokaloryczne, gdyż w 100g zawierają zaledwie 18 kcal i duże ilości białka, dlatego zalecane są również dla sportowców. Ponadto są bogatym źródłem potasu, magnezu, żelaza, fosforu oraz selenu, dzięki czemu stanowią dobre uzupełnienie diety wegetariańskiej i wegańskiej i są pomocne przy problemach skórnych, wzmacniając również włosy i paznokcie.
Posiadają również dużą ilość kwasu foliowego, który powinny mieć na uwagę zwłaszcza kobiety w ciąży, by zapewnić prawidłowy rozwój płodu. Wspomaga on również regenerację uszkodzonych komórek opóźniając proces starzenia się skóry oraz wspomaga pracę układu krążenia. Są także cennym źródłem witaminy C i E, a także beta-karotenu poprawiającego kondycję skóry i paznokci. Ponadto zawierają duże ilości błonnika pokarmowego poprawiającego perystaltykę jelit i inuliny – probiotyku odpowiedzialnego za odżywianie pożytecznych bakterii jelitowych wspomagających procesy trawienne i zdolność oczyszczania się organizmu z toksyn.