Szparagi są warzywami, które sezonowo goszczą na polskich stołach jako dodatek do dań głównych. Uprawa szparagów jest także możliwa w przydomowych grządkach. Szparagi zielone oraz białe mają swoich zwolenników na całym świecie, dlatego sprawdźmy, jak wygląda ich uprawa.

Jak wygląda uprawa szparagów?

Z początku należy nastawić się na cierpliwość w uprawie szparagów. Mimo że szparagi rosną co roku, to na początku trzeba odczekać kilka sezonów, ponieważ pędy dorastają i nie od razu można cieszyć się owocami naszej uprawy. Polski klimat im odpowiada, dlatego w większości kraju pędy szparagów są pięknymi okazami. Młode pędy wyrastają ponad powierzchnię ziemi na wiosnę.

asparagus officinalis o płytkich bruzdach z rodziny szparagowatych

Uprawa szparagów w ogródku

Założenie uprawy szparagów wiąże się z etapami. Im lepiej przygotowane etapy, tym łatwiejsze, piękniejsze i satysfakcjonujące zbiory.

    1. Miejsce – na plantację szparagów należy wybrać odpowiednio nasłonecznione, odpowiednio zdrenowane miejsce, w którym białe szparagi lub zielone szparagi nie będą narażone na ścisk i kolizje z innymi roślinami w ogrodzie.
    2. Zagon – szparagi sadzi się w specjalnych zagonach, w których mogą swobodnie dorastać bez rozwoju chwastów. Rzędy na zagonie powinno się rozmieszczać co 1,5 m od siebie. Może się też zdarzyć, że w wytyczonych miejscach znajdują się chwasty lub trawa. W takim przypadku należy je spryskać herbicydem, także można zakryć podłoże przed posadzeniem czarną folią, aby pozbyć się tego typu problemów następnym razem.
    3. Prace jesienne – na jesień występuje przygotowanie gleby, czyli rozmieszczanie co najmniej 9 cm warstwy materii organicznej. Najlepiej umieścić ją w rzędach o szerokości do 40 cm. Materią może być przekompostowany obornik, humus itp. Gleba o pH niższym niż 6 będzie wymagała zwapnowania. Właściwe sadzenie odbędzie się wiosną.
    4. Prace wiosenne – wiosną, po całkowitym ustaniu mrozów, należy wykopać obniżenia o głębokości maks. 20 cm. Wykopaną ziemię złożyć, nie należy się jej pozbywać. W odległości około 30 centymetrów od siebie należy posadzić sadzonki odrobinę głębiej niż wyrastały pierwotnie.

    Szparagów nie należy hodować na ziemiach ciężkich i podmokłych. Przez najbliższe 3 lata nie należy się spodziewać jadalnych pędów. Po tym czasie szparagi powinny dojrzewać każdej wiosny.

młode pędy szparaga lekarskiego karpy szparagów

Kiedy zbiera się młode pędy szparagów?

Uprawy szparagów to jedno, a zbiory to drugie. Szparagi zbiera się najwcześniej w trzecim roku uprawy od wiosny do połowy. W tym czasie występuję tzw. sezon na szparagi. Ścina się wyrastające pędy o minimalnej wysokości 20 cm lub wyłamuje zaraz przy powierzchni ziemi. Zebrane szparagi nie utrzymują się zbyt długo, dlatego warto je spożyć w ciągu 48 godzin. Świeżo ścięte szparagi należy trzymać w zacienionym miejscu, najlepiej w lodówce. Oczywiście można je także sparzyć wrzątkiem, zanurzyć w zimnej wodzie i zamrozić.

Jeśli przy zbiorach wypustki szparagów będą zbyt otwarte, pędy okażą się zbyt twarde do jedzenia.

Dlaczego warto zakładać uprawy szparagów? Szparagi zielone czy szparagi białe?

Szparagi białe są tzw. bielone i preferują piaszczysto-gliniastą glebę. Z pewnością ten szparag posiada zdecydowanie więcej smakoszy niż jego zielony kuzyn. Rośliny szparagów rosną nieprzerwanie przez 15-20 lat.

Dlaczego warto uprawiać szparagi? Po odpowiednim przygotowaniu podłoża te warzywa nie wymagają wiele uwagi, a o tym, jak szybko rosną szparagi, wspominaliśmy powyżej. Zbiory szparagów zielonych są możliwe co roku. Chociaż szparagi nie każdemu przypadają do gustu, z pewnością zawierają wiele witamin i składników odżywczych.

szparagi zielone sadzi się jesienią

W jaki sposób przyrządzać szparagi?

Jednym z najpopularniejszych przepisów jest podawanie szparagów z sosem holenderskim lub beszamelowym. Niektórzy są także fanami przyrządzania szparagów w cieście francuskim, a nawet w boczku. W Internecie znajduje się mnóstwo przepisów, w którym szparagi mogą być nie tylko dodatkiem, ale także daniem głównym.

Szparagi są warzywem sezonowym, dlatego warto korzystać z ich dobroci przez całą wiosnę i wczesne lato.