W oryginalnej włoskiej pizzy najważniejsze jest cienkie ciasto, aromatyczny sos pomidorowy z dodatkiem bazylii oraz oliwki. Na co dzień kompozycję tę warto uzupełnić o dodatkowe składniki, takie jak chociażby grzyby (najlepiej sprawdzą się pieczarki), które doskonale komponują się nie tylko z sosem pomidorowym, ale też żółtym serem, kukurydzą czy czerwoną cebulą. Istnieją różne przepisy na pizzę z pieczarkami, z pewnością jednym z ciekawszych jest nasza wersja.
Przepis na pizzę:
Składniki na ciasto do pizzy:
• 300 g mąki tortowej,
• 25 g drożdży,
• 200 ml ciepłej wody,
• ok. 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
• szczypta soli.
Dodatki do pizzy:
• 1 puszka pomidorów krojonych,
• 300 g pieczarek,
• 1 mała cebula czerwona,
• 100 g kukurydzy,
• zielone oliwki,
• 100 g szynki, np. parmeńskiej,
• 200 g sera żółtego, np. mozzarella.
Przygotowanie pizzy z pieczarkami:
1. Mąkę przesiewany do miski i dodajemy do niej szczyptę soli.
2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i przelewany je do mąki. Dodajemy również oliwę z oliwek.
3. Dokładnie wyrabiamy ciasto, a następnie odstawiamy je w ciepłe miejsce, by mogło spokojnie wyrosnąć.
4. Po ok. pół godziny ciasto rozwałkowujemy i wkładamy na blachę.
5. Ciasto lekko smarujemy z wierzchu oliwą, po to by sos go nie przemoczył.
6. Sos przygotujemy z pomidorów z puszki i przypraw (według uznania), a następnie wylewany na ciasto.
7. Układamy produkty: pokrojoną cebulę, szynkę, obrane i pokrojone pieczarki, kukurydzę, pokrojone oliwki.
8. Całość posypujemy startym serem.
9. Pizzę pieczemy w 220 st. c przez ok. 10 minut.
Pizza w takiej wersji jest wyjątkowo smaczna, a do tego prosta w przygotowaniu.
Jeśli chcemy nieco wzbogacić smak naszego sosu pomidorowego to możemy do niego dodać zeszkloną cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę, a także ulubione przyprawy. Idealnie pasują bazylia, oregano, zioła prowansalskie, a nawet czosnek niedźwiedzi. Pizzę zawsze warto podawać z dużą ilością świeżych liści bazylii. Dzięki temu jest wyjątkowo aromatyczna i smaczna.