Pierogi mają szczególne miejsce w polskiej tradycyjnej kuchni. Świąteczny stół raczej nie może się obejść bez pierogów pośród innych wigilijnych dań. W miarę upływu czasu powstały różne nadzienia do pierogów, w tym z owocami, ruskie, z owocami, twarogiem, mięsem oraz wiele innych, w zależności od regionu oraz naszych rodzinnych tradycji. Pierogi można przyrządzić na wiele sposobów, aby każdemu smakowały. Tym razem przyjrzymy się bliżej pierogom z kapustą i grzybami.

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Zaczynamy od tego, że ciasto oraz farsz przygotowujemy osobno.

Do wykonania ciasta będzie nam potrzebne:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • około 250 – 310 ml wody,
  • oraz szczypta soli.

Składniki do farszu:

  • 500 g grzybów,
  • 250 g kiszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • olej,
  • sól i pieprz,
  • cukier (jeśli jest taka potrzeba).

Przygotowanie farszu:

  1. Cebulę należy pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
  2. Pokrój i dodaj grzyby.
  3. Pokrój i dodaj kiszoną kapustę.
  4. Smaż przez chwilę lub według uznania.
  5. Dodaj sól, pieprz, cukier według uznania.

Przygotowanie pierogów:

  1. Wyrób ciasto z jajek, wody, mąki oraz odrobiny soli.
  2. Wodę należy dodawać stopniowo, aby nie przesadzić z jej ilością na raz.
  3. Rozwałkuj gotowe ciasto.
  4. Zacznij wykrajać krążki.
  5. Na każdy krążek nałóż porcję farszu.
  6. Bardzo dokładnie pozlepiaj brzegi ciasta razem, tak aby farsz nie wypadł z żadnej strony.
  7. Pierogi należy gotować kilka minut (sprawdzać co jakiś czas widelcem) w lekko osolonej wodzie.

Ostatnia aktualizacja