Pierogi mają szczególne miejsce w polskiej tradycyjnej kuchni. Świąteczny stół raczej nie może się obejść bez pierogów pośród innych wigilijnych dań. W miarę upływu czasu powstały różne nadzienia do pierogów, w tym z owocami, ruskie, z owocami, twarogiem, mięsem oraz wiele innych, w zależności od regionu oraz naszych rodzinnych tradycji. Pierogi można przyrządzić na wiele sposobów, aby każdemu smakowały. Tym razem przyjrzymy się bliżej pierogom z kapustą i grzybami.
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami
Zaczynamy od tego, że ciasto oraz farsz przygotowujemy osobno.
Do wykonania ciasta będzie nam potrzebne:
- 350 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- około 250 – 310 ml wody,
- oraz szczypta soli.
Składniki do farszu:
- 500 g grzybów,
- 250 g kiszonej kapusty,
- 1 cebula,
- olej,
- sól i pieprz,
- cukier (jeśli jest taka potrzeba).
Przygotowanie farszu:
- Cebulę należy pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
- Pokrój i dodaj grzyby.
- Pokrój i dodaj kiszoną kapustę.
- Smaż przez chwilę lub według uznania.
- Dodaj sól, pieprz, cukier według uznania.
Przygotowanie pierogów:
- Wyrób ciasto z jajek, wody, mąki oraz odrobiny soli.
- Wodę należy dodawać stopniowo, aby nie przesadzić z jej ilością na raz.
- Rozwałkuj gotowe ciasto.
- Zacznij wykrajać krążki.
- Na każdy krążek nałóż porcję farszu.
- Bardzo dokładnie pozlepiaj brzegi ciasta razem, tak aby farsz nie wypadł z żadnej strony.
- Pierogi należy gotować kilka minut (sprawdzać co jakiś czas widelcem) w lekko osolonej wodzie.