Grzyby to nieoceniony element w świecie przyrody. To dzięki nim mogą istnieć lasy, ponieważ grzyby przekształcają obumarła materię w przyswajalne dla roślin i rozpuszczalne w wodzie związki nieorganiczne. Jednakże w kuchni grzyby cenione są przede wszystkim przez wzgląd na ich aromat i smak. Warto zauważyć, że poza tymi walorami są one również bogatym źródłem witamin i minerałów. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, H, C, witaminy D i E, kwasy fenolowe oraz polisacharydy. Jednym z najchętniej wykorzystywanych w polskiej kuchni grzybów jest pieprznik jadalny, czyli kurka.

Kurka leśna, znana również pod nazwą pieprznik jadalny, to grzyb o charakterystycznej rudej barwie, dzięki której łatwo go zidentyfikować w ściółce. W lasach pojawiają się już w czerwcu. Może być przygotowywana na wiele różnych sposobów. Czy jednak ma jakiekolwiek walory odżywcze?

Co warto wiedzieć o kurkach

Kurki to grzyby, które występują w lasach całej Polski. Mają one bardzo charakterystyczny wygląd. Najbardziej zwraca uwagę kolor grzyba, który jest przeważnie żółty. Jego miąższ ma korzenny, lekko owocowy zapach, a smak jest delikatny z łagodnym pieprzowym posmakiem. Charakteryzują się one wysoką, niemal 90 procentową zawartością wody, co powoduje, że mają niską wartość energetyczną. Głównymi składnikami odżywczymi występującymi w kurkach są białka, węglowodany, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik oraz witaminy i minerału. Białko zawarte w kurkach charakteryzuje się bardzo dużą przyswajalnością, ponadto są one lepszym źródłem β-karotenu niż marchewki czy pomidory.

Czy kurka leśna jest zdrowa?

Kurka leśna wyróżnia się wyrazistym, delikatnym smakiem. Jest jednym z ulubionych grzybów Polaków. Jednak składa się głównie z wody i nie zawiera zbyt wielu wartościowych składników odżywczych. W tym gatunku grzybów znajdziemy jedynie śladowe ilości witamin, takich jak witamina B1, witamina C, witamina PP czy witamina E, i równie niewiele składników odżywczych, m.in. cynk, wapń, jod, fluor czy potas. Występują głównie w kapeluszach, w trzonkach jest ich znacznie mniej. Jeśli więc zależy nam przede wszystkim na kwestiach zdrowotnych, znacznie lepszym wyborem np. boczniak. Ale jeżeli chcemy zaserwować sobie prawdziwą grzybową ucztę, kurka będzie idealnym wyborem.

Jak przyrządzić kurki leśne?

Kurki leśne mogą być duszone, smażone lub marynowane. Mogą być również mrożone, lecz wcześniej należy je blanszować, aby po zamrożeniu nie uzyskały gorzkiego posmaku. Kurki nie nadają się jednak do suszenia, ponieważ wówczas zupełnie tracą swój specyficzny aromat. Kurki świetnie sprawdzą się w omlecie lub jajecznicy. Będą również świetnym farszem do pierogów lub naleśników. Kurki mają bardzo delikatny smak, dlatego należy uważać, by nie zestawiać ich z nazbyt wyrazistymi aromatami. Przygotowując kurki z cebulą należy uważać, by nie przyćmić charakterystycznego smaku grzyba.

Oprócz delikatnego smaku kurki mają również wiele innych zalet. Nie robaczeją i są bardzo trwałe. Dodatkowo są niskokaloryczne, dlatego też mogą po nie sięgać nawet osoby będące na diecie.

Z czym podawać kurki

Zastosowanie kurek leśnych w kuchni jest naprawdę szerokie. Najczęściej stanowią one dodatek, a nawet podstawę kremów i sosów. Szczególnie charakterystyczne dla kuchni polskiej jest podawanie dzikiego, pieczonego mięsa z sosem na bazie śmietany i kurek. Równie dobrze smakują one jako dodatek do jajecznicy bądź omleta. Są także wyśmienitym dodatkiem do pierogów czy farszu naleśnikowego. Grzyby te można marynować w occie, dusić i mrozić. Nie zaleca się suszyć kurek, ponieważ w trakcie tego procesu, tracą one swoje walory smakowe.