Osoby, które spędzają część swojego czasu w lesie, z pewnością natknęły się na tzw. purchawki, czyli grzyby, których nikt nie zbiera. Jeśli jesteś jedną z tych osób, to z  pewnością się zdziwisz, ale popełniasz ogromny błąd! Purchawki są pyszne i stanowią doskonałą alternatywę dla najpopularniejszych prawdziwków oraz borowików. 

Purchawka jest grzybem otoczonym złą sławą, ponieważ jej nazwa kojarzy się kurzajkami, które czasem pojawiają się na skórze. Są negatywnym zjawiskiem, ponieważ nie dość, że nie wyglądają estetycznie, to jeszcze wymagają interwencji lekarza. Tak czy inaczej, purchawki nie mają z nimi nic wspólnego. 

Jak rozpoznać purchawkę w lesie?

Purchawki są często spotykanym grzybem, ponieważ rosną w lasach, łąkach, zaroślach. Swoją nazwę zawdzięcza zjawisku pylenia obłokiem szarawego pyłu, podczas kiedy się go ściśnie lub nadepnie. Prawdopodobnie przez to sprawia wrażenie gatunku trującego. Wydzielany pył nie jest dla nas szkodliwy, a miejsce styku nie musi być w specjalny sposób dezynfekowane. Najbardziej znane są purchawki chropowate, olbrzymie oraz oczkowate. Można je spotkać od lata do późnej jesieni. Dorosła purchawka może osiągnąć nawet 12 cm wysokości. Zazwyczaj występują w grupie, a zbiera się tylko te, których miąższ jest jasny lub wręcz śnieżnobiały. Osobniki, które są barwy żółto-brązowo-zielonej nie nadają się do spożycia. Purchawki świetnie komponują się ze zbożami oraz mięsem. Młode purchawki można przyrządzić na wiele sposobów, a ich smak z pewnością cię zaskoczy.

Czy purchawki są gorsze od innych grzybów?

Absolutnie nie! Purchawki cieszą się złą sławą, ale niczym nie odbiegają od pionierów grzybiarskich koszyków. Problem polega na tym, że niedoświadczone osoby uznają purchawki za trujące lub niejadalne, stąd tylko doświadczeni grzybiarze wiedzą, że zbieranie młodych purchawek jest tak samo wartościowe, jak zbieranie kurek, maślaków czy koźlarzy. Być może z czasem zmieni się postrzeganie purchawek, ale teraz posiadając tą wiedzę, możesz wzbogacić swój koszyk przy następnym grzybobraniu.

 

Sprawdź także:

Fioletowe grzyby – fakt czy mit?

Kiedy grzyby nie nadają się do spożycia?

Ostatnia aktualizacja