Znasz doskonałe połączenie wina oraz czosnku, prawda? Być może się zaskoczysz, ale pieczarki mogą w tym połączeniu świetnie się komponować. Zaskocz znajomych na obiedzie i koniecznie sprawdź propozycję takiego połączenia!
Składniki:
- 2,5 łyżki masła,
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- pół szklanki czerwonego wina,
- 20 pieczarek,
- 1,5 łyżki wyciśniętego soku z cytryny,
- pół garści posiekanej natki pietruszki.
Przepis na pieczarki w czerwonym winie i czosnku:
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj masło oraz oliwę, a w międzyczasie umyj pieczarki.
- Po zabulgotaniu masła dodaj czosnek i często mieszaj. Zaczekaj aż jego kolor zrobi się złotawy.
- Dodaj czerwone wino i zagotuj wszystko razem.
- Dodaj pieczarki i wymieszaj wszystko dokładnie. Przykryj patelnię i gotuj na niewielkim ogniu przez niecałe 20 min.
- Zdejmij pokrywkę i dopraw solą lub/i pieprzem wedle uznania.
- Gotuj i mieszaj przez następne 6 minut. Zaczekaj aż grzyby przybiorą delikatnie brązowego koloru.
- Całość skrop sokiem z cytryny i udekoruj posiekaną pietruszką.
Gotowe!
Jest to niezwykle prosta propozycja o unikalnym smaku.