Pieczarki w czerwonym winie i czosnku

Kategoria: Blog

pieczarki w czerwonym winie i czosnku

Znasz doskonałe połączenie wina oraz czosnku, prawda? Być może się zaskoczysz, ale pieczarki mogą w tym połączeniu świetnie się komponować. Zaskocz znajomych na obiedzie i koniecznie sprawdź propozycję takiego połączenia!

 

Składniki:

  • 2,5 łyżki masła,
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół szklanki czerwonego wina,
  • 20 pieczarek,
  • 1,5 łyżki wyciśniętego soku z cytryny,
  • pół garści posiekanej natki pietruszki.

 

Przepis na pieczarki w czerwonym winie i czosnku:

 

  1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj masło oraz oliwę, a w międzyczasie umyj pieczarki.
  2. Po zabulgotaniu masła dodaj czosnek i często mieszaj. Zaczekaj aż jego kolor zrobi się złotawy.
  3. Dodaj czerwone wino i zagotuj wszystko razem.
  4. Dodaj pieczarki i wymieszaj wszystko dokładnie. Przykryj patelnię i gotuj na niewielkim ogniu przez niecałe 20 min.
  5. Zdejmij pokrywkę i dopraw solą lub/i pieprzem wedle uznania.
  6. Gotuj i mieszaj przez następne 6 minut. Zaczekaj aż grzyby przybiorą delikatnie brązowego koloru.
  7. Całość skrop sokiem z cytryny i udekoruj posiekaną pietruszką.

 

Gotowe!

 

Jest to niezwykle prosta propozycja o unikalnym smaku.