Jakkolwiek byśmy nie chcieli przyrządzić pieczarek, to zawsze należy je najpierw wyczyścić umyć i osuszyć. Najczęstszym sposobem przyrządzania pieczarek jest podsmażanie ich na patelni. Pieczarki mogą jednak również wyśmienicie smakować, kiedy się je przyrządza na parze lub po prostu ugotuje. Ugotowane pieczarki posiadają wspaniały aromat, który zachwyci nawet największych amatorów smażenia. 

Jak ugotować pieczarki?

W zależności od ilości pieczarek, musimy wykalkulować taką ilość, aby zmieściła się do garnka. Pieczarki muszą być także w całości przykryte wodą. Czas gotowania liczy się od momentu zagotowania się wody. Pamiętaj, aby w naczyniu najpierw umieścić pieczarki, a dopiero później zalać je wodą. Woda wlewana do pieczarek powinna być zimna. Jeżeli posiadasz wątpliwości co do rodzaju grzyba, wymień wodę maksymalnie dwa razy lub całkowicie zrezygnuj z ich spożycia. Nie ma konieczności wymiany wody, jeśli jesteśmy pewni na 100% co do pochodzenia grzybów. W czasie gotowania należy ściągać pianę oraz posolić wodę. Do smaku można dodać ulubionych przypraw, takich jak liść laurowy, pieprz, ziele angielskie itd. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych. Ugotowane pieczarki są miękkie i aromatyczne. Będą stanowiły idealną bazę lub dodatek do dań.

Pieczarki gotuje się 3-5 minut. 

Pamiętaj, aby po ugotowaniu pieczarki odcedzić i osuszyć. Ugotowane pieczarki możesz wykorzystać na wiele sposobów.

Szukasz stałego dostawcy pieczarek? Sprawdź naszą firmę Pieczarkarnia – Rawona

Ostatnia aktualizacja