Prosta przekąska, która zachwyca smakiem i która z pewnością powali waszych gości na kolana. Idealna na obiad, przyjęcia i inne spotkania w gronie znajomych. Dziś mamy dla Państwa wersję wege, czy też dla smakoszy potraw mięsnych, którzy mają ochotę na małą warzywną odskocznię. Pieczarki doskonale komponują się ze wszystkim. Najbardziej doceniana przez smakoszy jest ta wersja, którą przedstawiamy poniżej.

Przepis na pieczarki faszerowane

Składniki :

– 1000g pieczarek (10/12 dojrzałych pieczarek),
– 3/6 ząbków czosnku,
– 2 duże cebule,
– świeża natka pietruszki,
– papryczka ostra (ilość w zależności od tolerancji),
-papryka słodka duża,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 3 łyżeczki soku z cytryny,
– ćwierć szklanki bułki tartej.

Sposób przygotowania:

– Cebule obieramy, siekamy drobno w małe kostki i smażymy tak długo, aż nabierze ona złocistego koloru. Przekładamy do wcześniej przygotowanego naczynia.

– Następnie bierzemy się za pieczarki. Na wstępie odrywamy nóżki pieczarek, po czym wsypuję je do blendera wraz z jedną główką pieczarki, obranym wcześniej czosnkiem, ostrą i słodką papryczką, octem, oliwą, solą i pieprzem. Całość blendujemy. Co do czasu tej czynności, wszystko zależy od oczekiwań wobec gęstości masy. Patrząc na opinie osób, które degustują mój przysmak, większość preferuje, gdy masa jest dobrze posiekana, ale nie za rzadka. Polecamy blendować dosłownie kilka sekund. Przekładamy całość do naczynia, w którym wcześniej umieściliśmy cebulę wraz z poszatkowaną natką pietruszki. Całość mieszamy i w razie takiej potrzeby doprawiamy.

-Nagrzewany minimalnie natłuszczoną olejem patelnie. Pieczarki na początku przysmażamy blaszkami do dołu, do momentu aż delikatnie się pozłocą. Kolejno odwracamy, wypełniamy delikatnie podsmażone kielichy farszem aż po brzegi. Czas smażenia to około 10/15 minut. Radzimy natomiast obserwować, żeby się nam nie przypiekły.

Smacznego!

Ostatnia aktualizacja