Boczniak jest grzybem, który możemy uprawiać samemu. Istnieje niewiele takich gatunków, a wyhodowanie ich nie jest wcale trudne i skomplikowane. Na rynku możemy znaleźć gotowe podłoże do hodowli boczniaków. Jest to spore ułatwienie dla osób, które są zainteresowane hodowlą tych grzybów. Baloty, bo tak nazywa się to podłoże, są to bele zrobione ze słomy, które znajdują się w perforowanych workach foliowych. Podłoże jest przerośnięte grzybnią, co przyspiesza proces hodowli.

Jak wygląda uprawa boczniaka?

  • Miejsce:

Aby móc hodować boczniaki samemu w domu, trzeba zacząć od wyboru odpowiedniego miejsca. Najważniejsze by było w nim cień, chłód i wilgoć. istotne jest też to, aby miejsce hodowli było przewietrzone i zawierało świeże powietrze. Wilgotność powinna wynosić od 70 do 95%. Świetnie do tego sprawdzi się np. piwnica, zacieniony balkon lub ogród w miejscu do którego nie zagląda słońce. Temperatura, jaką powinniśmy mieć w miejscu, w którym hodujemy boczniaki, powinna być w zakresie od 6 do 26°C.

  • Potrzebne rzeczy:
  • Na początek potrzebujemy kilku rzeczy. Powinniśmy najpierw zajrzeć do sklepu ogrodniczego, ponieważ niezbędnym składnikiem do hodowli jest grzybnia boczniaka. Jest ona dostępna albo już na specjalnych kołkach albo na balocie. Innym sposobem jest wzięcie dowolnego pieńka drzewa liściastego i znalezienie grzybni i zaszczepienie jej samemu. Przydatna może być zamiast pieńka również słoma. Jednak szybszą i wygodniejszą metodą jest kupienie gotowej i zaszczepionej już grzybni.
  • Co należy zrobić, aby zaszczepić grzybnię?
  • Jeśli chcecie zaszczepić grzybnię samemu, pamiętajcie, że musicie zrobić to w okresie wiosenno – letnim. Najlepiej od kwietnia do końca września.

    Jak zaszczepić grzybnię na pieńku? Najpierw natnij podłoże piłą albo zrób otwory, najlepiej większe od średnicy kołków, a następnie umieść w nich kołki z grzybnią. Wsadź je dosyć głęboko, tak aby nie wychodziły i nie wystawały. Ostatnie co pozostaje zrobić, to zabezpieczyć np. woskiem ze świecy.

    Gdy pień jest już zaszczepiony, owijamy go folią, najlepszą folią będzie taka ze stretchem. Pamiętaj o regularnym podlewaniu. Grzybnia powinna wyrosnąć większa niż pieniek, a najwcześniej stanie się to po trzech miesiącach. Pieniek może pokryć się białą pleśnią. Jeśli ją zauważysz, to oznacza, że uprawa idzie w dobrym i pożądanym kierunku. Ostatnim etapem jest szok termiczny, normalnie występuje on w okolicach jesieni, ponieważ robi się zimniej i temperatura spada w dół. Dlatego właśnie bardzo ważne jest to, aby zaszczepić grzybnię w letnich i ciepłych miesiącach. 

    Jak się zabrać do uprawy boczniaka?

    Jeśli macie zakupiony balot z zaszczepioną na gotowo już grzybnią boczniaka, należy postawić go w takim miejscu, aby nie docierał tam deszcz, wiatr i słońce. można umieścić go od razu w ziemi, najlepiej na północnej stronie przy ścianie budynku. Nie możemy zapominać, aby miejsce w którym hodujemy boczniaki było zimne, przewiewne i wilgotne. Pamiętajcie również, aby zostawić folię, która jest na balocie.

    Grzyby muszą być regularnie podlewane, ponieważ potrzebują dużej ilości wody. Dobrym sposobem jest położenie grzybów blisko zbiornika wody albo zrobić tak, aby pokryte wodą było jedynie podłoże uprawy. Dobrym sposobem do zamkniętym pomieszczeniu jest np. polanie podłogi wodą, aby woda parowała w górę. Grzyby nie mogą być za mokre, aby nie zgniły.

    Hodowla boczniaka w halach uprawnych

    Jest to najlepszy sposób na hodowlę boczniaków. Jeszcze lepiej, gdy w hali będzie znajdował się nawiewny układ wentylacyjny, dzięki temu będziemy mogli uzyskać idealna temperaturę do hodowania boczniaków.  Grzybnię boczniaka w halach najlepiej jest umieszczać w ściany, na podestach o wysokości 20 – 30 cm w rządkach, aby były od siebie oddalone ok. 120 – 130 cm. Sprawi to, że powietrze jak i zostanie rozłożone równomiernie.

    uprawa owocników boczniaka

    Ile trwa hodowla boczniaków? Kiedy możemy je zbierać?

    Zwykle boczniaki wyrastają w parę tygodni. Powinny być widoczne już po około dwóch tygodniach. Boczniaki nie rosną pojedynczo, ale w grupach dachówkowato. Ich kolor możemy określić jako popielaty, szary i mają kapelusze wielkości od 5 do nawet 15 cm.

    Grzyby powinno się zbierać wtedy, gdy ich kapelusze zaczynają robić się proste.

    Jak zbieramy boczniaki?

    Boczniaki zbiera się wykręcając je z dziur, w których rosną. Po paru tygodniach od zebrania boczniaków, w tych samych otworach powinny pojawić się nowe owocniki. Jednak należy pamiętać o tym, żeby patrzeć i uważać, czy nie są one suche albo co gorsze zgniłe. Mogą pojawić się również ślimaki, ich też należy się szybko pozbyć. Boczniaki nie zawsze wyglądają tak samo, wiele cech takie jak np. ich kolor, budowa i mięsistość są różne w zależności od ich odmiany, jak zostały wyhodowane i warunków w jakich się rozwijały.

    Co daje nam jedzenie boczniaków? Jakie mają wartości odżywcze?

    Spożywanie grzybów boczniaków jest świetnym sposobem, aby dodać do swojego organizmu witaminy B i C. Boczniaki zawierają także dużą ilość magnezu, potasu fosforu, żelaza, wapnia, sodu oraz cynku. Istotne jest również to, że posiadają ważne przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze obniżają cholesterol oraz cukier we krwi. Wiele odmian grzybów, w tym boczniaki, mogą wykazywać działania przeciwnowotworowe. Bardzo często w diecie wegańskiej i wegetariańskiej boczniaki zastępują mięso. Jest to bardzo popularny sposób u wielu osób niejedzących mięsa. Jednymi z najczęstszych dań, które przygotowują ludzie z wykorzystaniem boczniaków są np. “nuggetsy”, flaczki i śledzie. Grzyby boczniaka dobrze sprawdza się też w roli farszu naleśnikowego lub farszu do pierogów.