Marynowane pieczarki są bardzo integralną częścią polskiej kuchni. Ogromny odsetek społeczeństwa nie wyobraża sobie Świąt lub rodzinnej imprezy bez marynowanych pieczarek na stole. Podawane są one w różnej formie. Mogą po prostu zostać w słoiku lub stanowić dodatek w sałatce. Okazuje się , że zrobienie domowej roboty marynowanych pieczarek wcale nie jest takie trudne. Do marynowania najlepiej nadają się małe pieczarki, więc jeśli takie posiadasz i nie wiesz, co z nimi zrobić, to świetnie nadadzą się do marynowania. Czas przygotowania to około godzina. Będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • troszkę ponad 1kg malutkich pieczarek,
  • szklanka octu 10%,
  • około 750 ml wody,
  • 20g cukru,
  • 1,5 łyżeczki soli (lub trochę mniej wg uznania),5g gorczycy,
  • 2-3 ziarrenka pieprzu,
  • ¾ plastra cebuli,
  • 1 liść laurowy (wg uznania),
  • odrobina soli.

Oczywiście oprócz składników do marynowania będziesz tak potrzebować wyparzonego słoika lub kilku słoików.

Przygotowanie marynowanych pieczarek:

Zagotuj w garnku wodę z łyżką octu, wrzuć umyte i przygotowane pieczarki, a następnie gotuj około 7 minut.
Odkręć słoik lub słoiki, wrzuć do nich po ¾ plastra cebuli, gorczycę, pieprz oraz liść laurowy
Wrzuć pieczarki do słoika lub słoików.
Zagotuj w garnku składniki na zalewę i dopełnij słoiki, w których już są pieczarki.
Dobrze zakręć i pasteryzuj około 15 minut.

Smacznego życzy Pieczarkarnia Rawona!

Pamiętaj, że im dłużej pieczarki będą się marynować w słoikach, tym bardziej “przejdą” smakiem zalewy i będą smaczniejsze. Słoiki przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu.

Ostatnia aktualizacja