Marynowane pieczarki są bardzo integralną częścią polskiej kuchni. Ogromny odsetek społeczeństwa nie wyobraża sobie Świąt lub rodzinnej imprezy bez marynowanych pieczarek na stole. Podawane są one w różnej formie. Mogą po prostu zostać w słoiku lub stanowić dodatek w sałatce. Okazuje się , że zrobienie domowej roboty marynowanych pieczarek wcale nie jest takie trudne. Do marynowania najlepiej nadają się małe pieczarki, więc jeśli takie posiadasz i nie wiesz, co z nimi zrobić, to świetnie nadadzą się do marynowania. Czas przygotowania to około godzina. Będą Ci potrzebne następujące składniki:
- troszkę ponad 1kg malutkich pieczarek,
- szklanka octu 10%,
- około 750 ml wody,
- 20g cukru,
- 1,5 łyżeczki soli (lub trochę mniej wg uznania),5g gorczycy,
- 2-3 ziarrenka pieprzu,
- ¾ plastra cebuli,
- 1 liść laurowy (wg uznania),
- odrobina soli.
Oczywiście oprócz składników do marynowania będziesz tak potrzebować wyparzonego słoika lub kilku słoików.
Przygotowanie marynowanych pieczarek:
Zagotuj w garnku wodę z łyżką octu, wrzuć umyte i przygotowane pieczarki, a następnie gotuj około 7 minut.
Odkręć słoik lub słoiki, wrzuć do nich po ¾ plastra cebuli, gorczycę, pieprz oraz liść laurowy
Wrzuć pieczarki do słoika lub słoików.
Zagotuj w garnku składniki na zalewę i dopełnij słoiki, w których już są pieczarki.
Dobrze zakręć i pasteryzuj około 15 minut.
Smacznego życzy Pieczarkarnia Rawona!
Pamiętaj, że im dłużej pieczarki będą się marynować w słoikach, tym bardziej “przejdą” smakiem zalewy i będą smaczniejsze. Słoiki przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu.