Najdroższe grzyby świata osiągają bardzo wysokie ceny. Pomimo ogromnej wartości posiadają bardzo wiele koneserów ich wyjątkowego aromatu i smaku. Grzyby te osiągnęły taką cenę, ponieważ są trudno dostępne, a dotrzeć można do nich najszybciej dzięki zwierzętom tropiącym. Na początku tą funkcję pełniły świnie, ale przez ich zamiłowanie do pożerania wszystkiego zamieniono je na tresowane psy.
Jakie grzyby są najdroższe?
Mowa oczywiście o truflach. Najbardziej cenione odmiany to trufla biała, za której kilogram można zapłacić nawet 4000 euro, a około 2000 euro będzie nas kosztować jej czarnozarodnikowy kolega. Istnieje wiele rodzajów tego grzyba, jednak najbardziej wartościowe na rynku są trufle białe czarnozarodnikowe. Co ciekawe, trufle różnią się zapachem w zależności od momentu rozwojowego, w jakim się aktualnie znajdują. Kiedy są młode nie wytwarzają żadnej woni. W czasie osiągnięcia dojrzałości wydzielają intensywną woń, która nie dla każdego pachnie w ten sam sposób. Jedni wspominają o drzewie sandałowym podczas, gdy drudzy nawiązują do nuty wanilii.
Gdzie rosną trufle i do czego się je wykorzystuje?
Białe trufle spotkać można we Włoszech oraz w chorwackiej części o nazwie Istria. Wykorzystuje się je jako dodatek do makaronów i różnego rodzaju past. Trufle czarnozarodnikowe rosną na terenie Stanów Zjednoczonych, Nowej Zelandii, Francji, Hiszpanii oraz Niemczech. Są przede wszystkim używane jako kluczowy składnik słynnego pate de fois gras.
Zobacz także: