Ramen jest azjatycką wersją polskiego rosołu, który podbija serca i podniebienia coraz większej ilości smakoszy kulinarnych. W skład ramenu wchodzi bulion, makaron oraz nieograniczona ilość warzyw oraz dodatków, które sprawiają, że ramen z powodzeniem może zastąpić drugie danie, ponieważ jest bardzo sycący. Dobór dodatków zależy od nas. Można tworzyć własne, indywidualne kompozycje i cieszyć się oryginalnym smakiem dania.
Przykładowe składniki do wykonania 2 porcji ramenu:
- bulion warzywny – 1,25 litra,
- posiekane ząbki czosnku – 3,
- imbir- 3 cm korzenia,
- olej sezamowy – łyżka,
- pasa miso – łyżka,
- cebula – 1 pokrojona w kostkę,
- jasny sos sojowy – 1,5 łyżki,
- glony wakame – 1 łyżeczka,
- olej kokosowy – 1,5 łyżki
Marynata do grzybów, tofu i warzyw:
- pasta miso jasna – 1 łyżka,
- olej – łyżka,
- ciemny sos sojowy – 1 łyżka,
- miód płynny – 1 łyżeczka.
Dodatkowo:
- tofu naturalne – 170 gram,
- olej kokosowy – łyżka,
- pieczarki – 5 sztuk,
- marchewka – 2 małe sztuki,
- sezam – łyżka,
- kapusta kim chi – łyżka,
- posiekana dymka – garść,
- noodle japońśkie – 180 gram.
W jaki sposób przygotować ramen?
- Przygotuj garnek, a następnie na oleju kokosowym podsmaż w nim cebulę, czosnek i imbir.
- Dodaj bulion i glony. Gotuj przez około 25 minut na niewielkim ogniu.
- Odcedź bulion z warzyw i daj go z powrotem na palnik. Dodaj sos sojowy, olej sezamowy oraz pastę miso.
- Zblenduj wszystkie składniki marynaty.
- Podsmaż w woku na oleju kokosowym kostki tofu.
- Dodaj do woka pieczarki. Podsmaż je, a następnie odsącz nadmiar tłuszczu.
- Pokrój marchewkę w cienkie paski.
- Pokryj marynatą tofu, grzyby oraz warzywa. Możesz do tego celu użyć pędzelka silikonowego. Pokryte składniki odstaw do lodówki na 40 minut.
- Podsmaż na czystej patelni tofu, pieczarki oraz marchewkę.
- Wyciągnij dużą miseczkę i na dnie poukładaj makaron, tofu, kapustę, pieczarki, a także pozostałe składniki. Całość zalej bulionem.
Gotowe! Właśnie ugotowałeś swój pierwszy ramen.
Smacznego!