Wegański ramen z tofu i pieczarkami

Kategoria: Blog

wegański ramen z tofu i pieczarkami

Ramen jest azjatycką wersją polskiego rosołu, który podbija serca i podniebienia coraz większej ilości smakoszy kulinarnych. W skład ramenu wchodzi bulion, makaron oraz nieograniczona ilość warzyw oraz dodatków, które sprawiają, że ramen z powodzeniem może zastąpić drugie danie, ponieważ jest bardzo sycący. Dobór dodatków zależy od nas. Można tworzyć własne, indywidualne kompozycje i cieszyć się oryginalnym smakiem dania.

Przykładowe składniki do wykonania 2 porcji ramenu:

  • bulion warzywny – 1,25 litra,
  • posiekane ząbki czosnku – 3,
  • imbir- 3 cm korzenia,
  • olej sezamowy – łyżka,
  • pasa miso – łyżka,
  • cebula – 1 pokrojona w kostkę,
  • jasny sos sojowy – 1,5 łyżki,
  • glony wakame – 1 łyżeczka,
  • olej kokosowy – 1,5 łyżki

Marynata do grzybów, tofu i warzyw:

  • pasta miso jasna – 1 łyżka,
  • olej – łyżka,
  • ciemny sos sojowy – 1 łyżka,
  • miód płynny – 1 łyżeczka.

Dodatkowo:

  • tofu naturalne – 170 gram,
  • olej kokosowy – łyżka,
  • pieczarki – 5 sztuk,
  • marchewka – 2 małe sztuki,
  • sezam – łyżka,
  • kapusta kim chi – łyżka,
  • posiekana dymka – garść,
  • noodle japońśkie – 180 gram.

W jaki sposób przygotować ramen?

  1. Przygotuj garnek, a następnie na oleju kokosowym podsmaż w nim cebulę, czosnek i imbir.
  2. Dodaj bulion i glony. Gotuj przez około 25 minut na niewielkim ogniu.
  3. Odcedź bulion z warzyw i daj go z powrotem na palnik. Dodaj sos sojowy, olej sezamowy oraz pastę miso.
  4. Zblenduj wszystkie składniki marynaty.
  5. Podsmaż w woku na oleju kokosowym kostki tofu.
  6. Dodaj do woka pieczarki. Podsmaż je, a następnie odsącz nadmiar tłuszczu.
  7. Pokrój marchewkę w cienkie paski.
  8. Pokryj marynatą tofu, grzyby oraz warzywa. Możesz do tego celu użyć pędzelka silikonowego. Pokryte składniki odstaw do lodówki na 40 minut.
  9. Podsmaż na czystej patelni tofu, pieczarki oraz marchewkę.
  10. Wyciągnij dużą miseczkę i na dnie poukładaj makaron, tofu, kapustę, pieczarki, a także pozostałe składniki. Całość zalej bulionem.

Gotowe! Właśnie ugotowałeś swój pierwszy ramen.

Smacznego!