Najnowsze wpisy


Pieczarki
Blog

Pieczarki białe czy brązowe — które są zdrowsze i smaczniejsze?

Pieczarki to niezwykle popularne w polskiej kuchni grzyby – dostępne są przez cały rok i wykorzystywane do różnego rodzaju potraw w naszej kuchni. Najpopularniejsza jest pieczarka biała, ale coraz większym zainteresowaniem cieszy się również odmiana brązowa. W naszej działalności specjalizujemy się w produkcji pieczarki brązowej, której chcemy poświęcić ten artykuł. Podpowiemy, czym wyróżniają się pieczarki...

Czytaj dalej ›

pieczarki
Blog

Zalety pieczarek

Pieczarki są grzybami dostępnymi przez cały rok. To najbardziej popularne grzyby uprawne na świecie. I co warto podkreślić wbrew dawnym stwierdzeniom wcale nie są bezwartościowe pod względem wartości odżywczych.  Zawierają wiele witamin z grupy B, a także związków bioaktywnych, m.in. lektyn i tyrozynazy. Badania naukowe potwierdzają również ich przeciwnowotworowe, odpornościowe, antybakteryjne i genoprotekcyjne właściwości. Ponadto...

Czytaj dalej ›

pieczarki
Blog

Pyszne dania z kurek

Kurki zwane są również lisicą liszką, lisiczką, strągiewką, kurzą nogą, czy najbardziej poprawnie pieprznikiem jadalnym. Spotkać nie można głównie w siedliskach borowych, ukryte między mchem i warstwą opadłych liści. Żyją w symbiozie ze świerkami, sosną, a także bukiem, grabem i dębem. Pieprznik jadalny ma charakterystyczny wygląd. Owocnik ma żółtą barwę, przechodzącą od bladożółtej po rdzawo...

Czytaj dalej ›

Jak przechowywać grzyby
Blog

Jak przechowywać grzyby

Wiele osób uwielbia smakowe walory grzybów z polskich lasów. Jednakże często samodzielne grzybobrania kończą się fiaskiem i pustym koszykiem. To ten bardziej pozytywny scenariusz. Niestety często zdarza się, że grzybiarze niewiele wiedzą o gatunkach grzybów, w efekcie w czasie sezonu dochodzi do wielu zatruć. Biorąc to wszystko pod uwagę w grzyby bezpieczniej i wygodniej zaopatrywać...

Czytaj dalej ›

Wpływ żurawiny na zdrowie
Blog

Wpływ żurawiny na zdrowie

Żurawina jest jednym z najbardziej prozdrowotnych owoców. Jej działanie zmniejsza ryzyko przeziębienia, próchnicy, wrzodów żołądka, infekcji dróg moczowych, a także chorób serca. Żurawina składa się w 88% z wody, poza tym posiada dużo błonnika, witamin, m.in. B1, B2, B6, C, E i karoten. Ponadto zawiera również minerały: sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod i żelazo....

Czytaj dalej ›

boczniaki
Blog

Boczniaki – dla zdrowia!

Boczniaki to grzyby o wielu walorach smakowych i zdrowotnych, o których często zapominamy. Rosną na pniach drzew liściastych w lasach, parkach i ogrodach. Coraz częściej jednak są uprawiane również przez gospodarstwa specjalizujące się w produkcji i dystrybucji grzybów. Warto zwrócić uwagę na boczniaki, bo są łatwo dostępne, zdrowe i smaczne! Boczniaki rosną w bardzo specyficzny...

Czytaj dalej ›

zalety grzybów
Blog

Czy warto jeść grzyby?

Pieczarki, maślaki, kanie, kurki — czy można nie lubić grzybów?! O tym, że są smaczne, nie trzeba nikogo przekonywać. Ale czy są przy tym zdrowe? Leśne grzyby jedzone są nie tylko w Polsce. Zajadają się nimi również mieszkańcy Skandynawii, Belgii czy Austrii. Bez względu na to, czy zebrane samodzielnie w lesie, czy też kupione w...

Czytaj dalej ›

przyrządzanie pieczarek
Blog

Pieczarki na 6 sposobów

Pieczarki to grzyb, który jest ceniony nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale również przez wzgląd na tysiące różnorodnych możliwości przygotowania. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak wielki potencjał w nim drzemie. Pieczarki możemy kupić u bardzo wielu dostawców, w tym są powszechnie dostępne w większości sklepów. Pieczarki pakowane, luzem, marynowane i...

Czytaj dalej ›