Najnowsze wpisy

Blog

Jak przygotować sos pieczarkowy?

Sos pieczarkowy można przygotować na wiele sposobów w zależności od dania, jakie chcemy podać w ich towarzystwie. W Internecie roi się od przepisów, jednakże nie jest prostym zadaniem wybrać ten przepis, który wpasowałby się w smaki wszystkich domowników. Bazując na naszym doświadczeniu z pieczarkowym smakiem, przygotowaliśmy recepturę sosu, który jest genialny w swojej prostocie. Idealnie...

Czytaj dalej ›

Blog

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi mają szczególne miejsce w polskiej tradycyjnej kuchni. Świąteczny stół raczej nie może się obejść bez pierogów pośród innych wigilijnych dań. W miarę upływu czasu powstały różne nadzienia do pierogów, w tym z owocami, ruskie, z owocami, twarogiem, mięsem oraz wiele innych, w zależności od regionu oraz naszych rodzinnych tradycji....

Czytaj dalej ›

Blog

Rolada wołowa w sosie pieczarkowym

Proste do wykonania, lecz niestety czasochłonne danie. Nie jest to nic wybitnie wyszukanego, czy też wymagającego od nas szczególnych umiejętności kulinarnych. Idealne danie na uroczysty obiad rodzinny, czy też wszelakie imprezy okolicznościowe. Składniki: – 600 g łopatki wołowej, – 200 g pieczarek, -1 czerwona papryka, – 4 kiszone ogórki, – 1 duża cebula, – musztarda (rodzaj...

Czytaj dalej ›

Blog

Makaron z indykiem i pieczarkami

Sposób na szybki, pyszny oraz niewymagający specjalnych umiejętności kulinarnych obiad. Mówi się, że piękno tkwi w prostocie, jednakże nie w tym przypadku. W tym przypadku tkwi w nim smak. Propozycja dla mięsożerców, makaroniarzy, czy też po prostu dla osób, które lubią dobrze zjeść. Dzisiejsze danie to dowód na to, iż proste składniki, które zapewne każdy...

Czytaj dalej ›

Blog

Pieczarki faszerowane warzywami

Prosta przekąska, która zachwyca smakiem i która z pewnością powali waszych gości na kolana. Idealna na obiad, przyjęcia i inne spotkania w gronie znajomych. Dziś mamy dla Państwa wersję wege, czy też dla smakoszy potraw mięsnych, którzy mają ochotę na małą warzywną odskocznię. Pieczarki doskonale komponują się ze wszystkim. Najbardziej doceniana przez smakoszy jest ta wersja,...

Czytaj dalej ›

Blog

Sezonowość grzybów

Grzybobranie to jeden ze sposobów na ekscytujący czas na łonie natury. Poszukiwanie grzybów ma w sobie coś niezwykle relaksującego, a przy okazji z lasu można wyjść z koszykiem pełnym pięknych okazów, które nadadzą się do przygotowania pysznego sosiku czy zupy. Co warto wiedzieć na temat sezonowości grzybów? Kiedy najlepiej wybrać się na poszukiwanie prawdziwków? Poniżej...

Czytaj dalej ›

Blog

Zapiekanka z pieczarkami

Aromatyczne pieczarki będą doskonałym składnikiem dań obiadowych w postaci zapiekanki. Ta grzyby świetnie nadają się do stworzenia szybkiego i pożywnego obiadu, którego aromatyczny zapach jeszcze na długo pozostanie w pamięci. Połączenie pieczarek i cebulki, boczku lub szynki, a także podgotowanych wcześniej ziemniaków to naprawdę mistrzowska kompozycja. Taka zapiekanka w brytfance to pomysł na pożywne danie,...

Czytaj dalej ›

Blog

Które grzyby są trujące?

Grzyby leśne to bez wątpienia jeden z prawdziwych smakołyków. Mają w sobie mnóstwo aromatu i potrafią podkręcić smak bardzo wielu potraw. Poza tym prawdziwą frajdę jest ich wyszukiwanie. Na grzybobranie warto chodzić jednak tylko i wyłącznie wtedy, gdy ma się dosyć dużą wiedzę na temat gatunków grzybów jadalnych oraz grzybów trujących. Innym przypadku lepiej kupować...

Czytaj dalej ›

Blog

Szaszłyki z pieczarkami

Pieczarki to grzyby, które można wykorzystać na wiele pysznych sposobów, przygotowując z nich między innymi pyszne dania i przekąski na spotkania towarzyskie. Młodziutkie pieczarki klasyczne lub pieczarki Portobello będą idealne do przygotowania szaszłyków. To jeden z wcześniejszych sposobów na te grzyby. Przepis na szaszłyki z pieczarkami można przygotować w piekarniku lub na patelni. Pierwsza z...

Czytaj dalej ›