Shitake – co warto o nich wiedzieć?

Kategoria: Blog

wysuszone grzyby shitake na drewnianej łyżce

Grzyby shitake – etymologia i pochodzenie

Grzyby shitake, znane w Polsce również pod nazwa twardnik japoński, posiadają wyjątkowe właściwości. W medycynie Dalekiego Wschodu stosowane są od wieków. Azjaci przekonani są, że spożywanie ich zapewnia nie tylko zdrowie, ale też długowieczność, dlatego nazywają go także „eliksirem życia”.

Właściwości zdrowotne

Te mięsiste, brązowe grzyby z pofalowanym kapeluszem są prawdziwą skarbnicą substancji odżywczych i drogocennych składników mineralnych. Przede wszystkim zawierają największą znajdującą się w którymkolwiek z produktów spożywczych ilością potasu, który wpływa pozytywnie na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Zawiera również wysokie pokłady witaminy B3, zwanej również niacyną, która wpływa korzystnie na układ nerwowy. Posiada także dużo wapnia, fosforu oraz wzmacniającej kości witaminy D. Jednak największą tajemnicą tego grzyba jest substancja zwana lentinan, która jest beta glukanem.
Badania wykazały, że ma ona działanie przeciwnowotworowe oraz wzmacnia układ odpornościowy, dlatego też jedzenie grzybów shitake na Dalekim Wschodzie jest często zalecane osobom ciężko chorym oraz po operacjach i zabiegach medycznych, gdyż przyspiesza ona powrót do zdrowia. Dodatkowo grzyby te zapobiegają rozwojowi miażdżycy i powstawaniu zakrzepów. Wykazują również działanie antybakteryjne, zwalczając wolne rodniki, grzyby i zarodki pleśni. Obniżają również poziom złego cholesterolu i cukru we krwi, zapobiegają osteoporozie i nadmiernemu zmęczeniu. Dodatkowo opóźniają procesy starzenia się organizmu. Niektórzy naukowcy udowadniają ich minimalny, dobroczynny wpływ na ograniczanie rozprzestrzeniania się wirusa HIV, dlatego przez niektórych jest polecany dla osób mających kontakt z chorymi na AIDS.



Zostaw komentarz