Najnowsze wpisy

wysuszone grzyby shitake na drewnianej łyżce
Blog

Shitake – co warto o nich wiedzieć?

Grzyby shitake – etymologia i pochodzenie Grzyby shitake, znane w Polsce również pod nazwa twardnik japoński, posiadają wyjątkowe właściwości. W medycynie Dalekiego Wschodu stosowane są od wieków. Azjaci przekonani są, że spożywanie ich zapewnia nie tylko zdrowie, ale też długowieczność, dlatego nazywają go także „eliksirem życia”. Właściwości zdrowotne Te mięsiste, brązowe grzyby z pofalowanym kapeluszem...

Czytaj dalej ›

pieczarki w szklanym słoiku na blacie
Blog

Odmiany pieczarek – charakterystyka i zastosowanie

Odmiany pieczarek Pieczarka biała – najpopularniejsza ze wszystkich odmian. Aby nie ciemniała, należy delikatnie skropić jej kapelusz sokiem z cytryny. Początkowo była mylona z truflą, zakładano, że jest jej odmianą, dlatego często podawana była w towarzystwie raków i homarów oraz wytwornych alkoholi. Posiada duże ilości błonnika pokarmowego, toteż ta odmiana uchodzi za najbardziej sycącą. Pieczarka...

Czytaj dalej ›

pieczarki wraz z nożem na drewnianym stole
Blog

Pieczarki i ich wpływ na nasze zdrowie

Zdrowotne właściwości pieczarek W myśl Hipokratesa – wielkiego uczonego ze starożytności, który dał początek medycynie jako nauce – „Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem”. Pieczarka ma bardzo dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. Przede wszystkim obniża stężenie złego cholesterolu we krwi, a ich systematyczne spożywanie może przyczynić się do obniżenia ryzyka...

Czytaj dalej ›

Pieczarki w koszu
Blog

Co warto wiedzieć o pieczarkach?

Historia pieczarek na skróty Uprawę pieczarek w Europie rozpowszechnili zaledwie 300 lat temu Francuzi. Z początku ich ceny były bardzo wysokie, toteż pieczarki gościły jedynie na stołach najzamożniejszych osób i były symbolem wytrawności i luksusu. Jednak bardzo szybko zostały spopularyzowane – również ze względu na to, że ich hodowla była bardzo prosta, a same pieczarki...

Czytaj dalej ›