Lubisz meksykańską kuchnię? Zdziwisz się w jak wyśmienity sposób mogą się w nią wkomponować pieczarki. Przyjęło się, że meksykańskie jedzenie jest kojarzone tylko i wyłącznie z czerwoną fasolą, ostrymi sosami, kukurydzą oraz awokado. Dzisiaj udowodnimy, że niektóre dodatki są na tyle uniwersalne, że idealnie wpasowują się w kulinaria z różnych stron świata. Pieczarki nadają wyrazisty aromat, dlatego są w wielu kulturach bardzo doceniane. Przekonaj się sam!

 

Składniki:

 

  • 2 płaty tortilli,
  • 250 g pieczarek,
  • garść kukurydzy,
  • pierś z kurczaka,
  • 1 szalotka,
  • roszponka lub inna sałata,
  • drobno pokrojony pomidor,
  • 20g oleju
  • przyprawy (głównie sól oraz ostre),
  • 10 g jogurtu,
  • 10 g ulubionego sosu (keczup, czosnkowy).

 

Przygotowanie tortilli z pieczarkami:

 

  1. Umyj i oczyść pieczarki, a następnie je posiekaj.
  2. Dopraw i podsmaż pieczarki aż się zarumienią.
  3. Dodaj posiekaną pierś z kurczaka i podsmaż na niewielkim ogniu.
  4. Zrób sos z jogurtu oraz sosu, który wcześniej wybrałeś.
  5. Płaty tortilli przygotuj według wskazówek na opakowaniu.
  6. Dodaj odsączoną kukurydzę na patelnię oraz dodaj przyprawy. Wymieszaj.
  7. Na ciepłą tortillę nałóż przygotowane nadzienie.
  8. Dodaj pomidory oraz szalotkę. Przykryj całość liściem sałaty lub dodaj roszponkę.
  9. Całość zawiń i polej sosem po zawinięciu.

 

Zaskoczony prostotą tego przepisu? My również. Ciesz się meksykańskim klimatem, nie będąc w Meksyku! Koniecznie podaj dalej ten przepis, jeśli danie przypadło Ci do gustu.

Smacznego!

Ostatnia aktualizacja