Najnowsze wpisy

zapiekanka z pieczarkami
Blog

Zapiekanka z pieczarkami

Aromatyczne pieczarki będą doskonałym składnikiem dań obiadowych w postaci zapiekanki. Ta grzyby świetnie nadają się do stworzenia szybkiego i pożywnego obiadu, którego aromatyczny zapach jeszcze na długo pozostanie w pamięci. Połączenie pieczarek i cebulki, boczku lub szynki, a także podgotowanych wcześniej ziemniaków to naprawdę mistrzowska kompozycja. Taka zapiekanka w brytfance to pomysł na pożywne danie,...

Czytaj dalej ›

które grzyby są trujące
Blog

Które grzyby są trujące?

Grzyby leśne to bez wątpienia jeden z prawdziwych smakołyków. Mają w sobie mnóstwo aromatu i potrafią podkręcić smak bardzo wielu potraw. Poza tym prawdziwą frajdę jest ich wyszukiwanie. Na grzybobranie warto chodzić jednak tylko i wyłącznie wtedy, gdy ma się dosyć dużą wiedzę na temat gatunków grzybów jadalnych oraz grzybów trujących. Innym przypadku lepiej kupować...

Czytaj dalej ›

szaszłyki z pieczarkami
Blog

Szaszłyki z pieczarkami

Pieczarki to grzyby, które można wykorzystać na wiele pysznych sposobów, przygotowując z nich między innymi pyszne dania i przekąski na spotkania towarzyskie. Młodziutkie pieczarki klasyczne lub pieczarki Portobello będą idealne do przygotowania szaszłyków. To jeden z wcześniejszych sposobów na te grzyby. Przepis na szaszłyki z pieczarkami Szaszłyki można przygotować w piekarniku lub na patelni. Pierwsza...

Czytaj dalej ›

pizza z pieczarkami
Blog

Pizza z pieczarkami

W oryginalnej włoskiej pizzy najważniejsze jest cienkie ciasto, aromatyczny sos pomidorowy z dodatkiem bazylii oraz oliwki. Na co dzień kompozycję tę warto uzupełnić o dodatkowe składniki, takie jak chociażby grzyby (najlepiej sprawdzą się pieczarki), które doskonale komponują się nie tylko z sosem pomidorowym, ale też żółtym serem, kukurydzą czy czerwoną cebulą. Istnieją różne przepisy na...

Czytaj dalej ›

Pieczarka dzika czy hodowlana
Blog

Pieczarka dzika czy hodowlana – którą wybrać?

Polacy to naród, który szczególnie upodobał sobie grzybobranie. Jednak podczas gdy nic nie zastąpi aromatów leśnych grzybów, na przykład prawdziwków czy podgrzybków, w przypadku pieczarek, zdecydowanie lepiej wybrać odmianą hodowlaną, zwłaszcza, gdy nie znamy się na grzybach. Pieczarkę polną bowiem łatwo pomylić z trującymi grzybami, takimi jak muchomor jadowity, łudząco przypominającym pieczarkę polną w pierwszych...

Czytaj dalej ›


pieczarki
Blog

Zalety pieczarek

Pieczarki są grzybami dostępnymi przez cały rok. To najbardziej popularne grzyby uprawne na świecie. I co warto podkreślić wbrew dawnym stwierdzeniom wcale nie są bezwartościowe pod względem wartości odżywczych.  Zawierają wiele witamin z grupy B, a także związków bioaktywnych, m.in. lektyn i tyrozynazy. Badania naukowe potwierdzają również ich przeciwnowotworowe, odpornościowe, antybakteryjne i genoprotekcyjne właściwości. Ponadto...

Czytaj dalej ›

pieczarki
Blog

Pyszne dania z kurek

Kurki zwane są również lisicą liszką, lisiczką, strągiewką, kurzą nogą, czy najbardziej poprawnie pieprznikiem jadalnym. Spotkać nie można głównie w siedliskach borowych, ukryte między mchem i warstwą opadłych liści. Żyją w symbiozie ze świerkami, sosną, a także bukiem, grabem i dębem. Pieprznik jadalny ma charakterystyczny wygląd. Owocnik ma żółtą barwę, przechodzącą od bladożółtej po rdzawo...

Czytaj dalej ›

Jak przechowywać grzyby
Blog

Jak przechowywać grzyby

Wiele osób uwielbia smakowe walory grzybów z polskich lasów. Jednakże często samodzielne grzybobrania kończą się fiaskiem i pustym koszykiem. To ten bardziej pozytywny scenariusz. Niestety często zdarza się, że grzybiarze niewiele wiedzą o gatunkach grzybów, w efekcie w czasie sezonu dochodzi do wielu zatruć. Biorąc to wszystko pod uwagę w grzyby bezpieczniej i wygodniej zaopatrywać...

Czytaj dalej ›