Najnowsze wpisy

makaron z indykiem i pieczarkami
Blog

Makaron z indykiem i pieczarkami

Sposób na szybki, pyszny oraz niewymagający specjalnych umiejętności kulinarnych obiad. Mówi się, że piękno tkwi w prostocie, jednakże nie w tym przypadku. W tym przypadku tkwi w nim smak. Propozycja dla mięsożerców, makaroniarzy, czy też po prostu dla osób, które lubią dobrze zjeść. Dzisiejsze danie to dowód na to, iż proste składniki, które zapewne każdy...

Czytaj dalej ›

pieczarki faszerowane warzywami
Blog

Pieczarki faszerowane warzywami

Prosta przekąska, która zachwyca smakiem i która z pewnością powali waszych gości na kolana. Idealna na obiad, przyjęcia i inne spotkania w gronie znajomych. Dziś mamy dla Państwa wersję wege, czy też dla smakoszy potraw mięsnych, którzy mają ochotę na małą warzywną odskocznię. Pieczarki doskonale komponują się ze wszystkim. Najbardziej doceniana przez smakoszy jest ta wersja,...

Czytaj dalej ›

sezonowość grzybów
Blog

Sezonowość grzybów

Grzybobranie to jeden ze sposobów na ekscytujący czas na łonie natury. Poszukiwanie grzybów ma w sobie coś niezwykle relaksującego, a przy okazji z lasu można wyjść z koszykiem pełnym pięknych okazów, które nadadzą się do przygotowania pysznego sosiku czy zupy. Co warto wiedzieć na temat sezonowości grzybów? Kiedy najlepiej wybrać się na poszukiwanie prawdziwków? Poniżej...

Czytaj dalej ›

zapiekanka z pieczarkami
Blog

Zapiekanka z pieczarkami

Aromatyczne pieczarki będą doskonałym składnikiem dań obiadowych w postaci zapiekanki. Ta grzyby świetnie nadają się do stworzenia szybkiego i pożywnego obiadu, którego aromatyczny zapach jeszcze na długo pozostanie w pamięci. Połączenie pieczarek i cebulki, boczku lub szynki, a także podgotowanych wcześniej ziemniaków to naprawdę mistrzowska kompozycja. Taka zapiekanka w brytfance to pomysł na pożywne danie,...

Czytaj dalej ›

które grzyby są trujące
Blog

Które grzyby są trujące?

Grzyby leśne to bez wątpienia jeden z prawdziwych smakołyków. Mają w sobie mnóstwo aromatu i potrafią podkręcić smak bardzo wielu potraw. Poza tym prawdziwą frajdę jest ich wyszukiwanie. Na grzybobranie warto chodzić jednak tylko i wyłącznie wtedy, gdy ma się dosyć dużą wiedzę na temat gatunków grzybów jadalnych oraz grzybów trujących. Innym przypadku lepiej kupować...

Czytaj dalej ›

szaszłyki z pieczarkami
Blog

Szaszłyki z pieczarkami

Pieczarki to grzyby, które można wykorzystać na wiele pysznych sposobów, przygotowując z nich między innymi pyszne dania i przekąski na spotkania towarzyskie. Młodziutkie pieczarki klasyczne lub pieczarki Portobello będą idealne do przygotowania szaszłyków. To jeden z wcześniejszych sposobów na te grzyby. Przepis na szaszłyki z pieczarkami Szaszłyki można przygotować w piekarniku lub na patelni. Pierwsza...

Czytaj dalej ›

pizza z pieczarkami
Blog

Pizza z pieczarkami

W oryginalnej włoskiej pizzy najważniejsze jest cienkie ciasto, aromatyczny sos pomidorowy z dodatkiem bazylii oraz oliwki. Na co dzień kompozycję tę warto uzupełnić o dodatkowe składniki, takie jak chociażby grzyby (najlepiej sprawdzą się pieczarki), które doskonale komponują się nie tylko z sosem pomidorowym, ale też żółtym serem, kukurydzą czy czerwoną cebulą. Istnieją różne przepisy na...

Czytaj dalej ›

Pieczarka dzika czy hodowlana
Blog

Pieczarka dzika czy hodowlana – którą wybrać?

Polacy to naród, który szczególnie upodobał sobie grzybobranie. Jednak podczas gdy nic nie zastąpi aromatów leśnych grzybów, na przykład prawdziwków czy podgrzybków, w przypadku pieczarek, zdecydowanie lepiej wybrać odmianą hodowlaną, zwłaszcza, gdy nie znamy się na grzybach. Pieczarkę polną bowiem łatwo pomylić z trującymi grzybami, takimi jak muchomor jadowity, łudząco przypominającym pieczarkę polną w pierwszych...

Czytaj dalej ›