Najnowsze wpisy

pierogi z kurkami
Blog

Pierogi z kurkami

W polskiej kuchni największą popularnością cieszą się pierogi z kapusta i grzybami. Jest to jedno z tych dań, które zawsze gości na świątecznym stole i dość rzadko dopuszcza się jakiekolwiek modyfikacje tego dania. Ciekawą alternatywą są pierogi z kurkami. Takie połączenie jest dość ciekawe w smaku oraz dostarcza wielu wrażeń kulinarnych. Koneserzy pierogów mówią o...

Czytaj dalej ›

ile gotować pieczarki
Blog

Ile gotować pieczarki?

Jakkolwiek byśmy nie chcieli przyrządzić pieczarek, to zawsze należy je najpierw wyczyścić umyć i osuszyć. Najczęstszym sposobem przyrządzania pieczarek jest podsmażanie ich na patelni. Pieczarki mogą jednak również wyśmienicie smakować, kiedy się je przyrządza na parze lub po prostu ugotuje. Ugotowane pieczarki posiadają wspaniały aromat, który zachwyci nawet największych amatorów smażenia.  Jak ugotować pieczarki? W...

Czytaj dalej ›

niedoceniana purchawka
Blog

Czy purchawka jest jadalna?

Osoby, które spędzają część swojego czasu w lesie, z pewnością natknęły się na tzw. purchawki, czyli grzyby, których nikt nie zbiera. Jeśli jesteś jedną z tych osób, to z  pewnością się zdziwisz, ale popełniasz ogromny błąd! Purchawki są pyszne i stanowią doskonałą alternatywę dla najpopularniejszych prawdziwków oraz borowików.  Purchawka jest grzybem otoczonym złą sławą, ponieważ...

Czytaj dalej ›

azjatycki bulion z grzybami i tofu
Blog

Azjatycki bulion z grzybami i tofu

Tęsknisz za azjatyckimi smakami? Już nie musisz! Dzięki temu przepisowi możesz przyrządzić azjatycki odpowiednik rosołu w domu. Być może nie wszystkie składniki zdobędziesz w jednym sklepie, ale efekt końcowy jest wart poszukania niektórych produktów w różnych miejscach. Kuchnia azjatycka zyskuje coraz większą popularność. Jest ciekawym wyłamaniem się od naszych tradycyjnych polskich posiłków. Składniki, które będą...

Czytaj dalej ›

zasłoniak fioletowy
Blog

Fioletowe grzyby – fakt czy mit?

Przechadzając się po lesie, masz niewielką szansę na spotkanie fioletowego grzyba. Nie są to zwidy ani halucynacje. Fioletowe grzyby istnieją naprawdę i nazywają się zasłoniaki fioletowe. W Polsce są one bardzo rzadko spotykane. Można się na nie natknąć w całej Europie oraz Rosji. Cechują się dość długim trzonem (12-15 cm) oraz fioletowo-liliowym kolorem. Chętniej rośnie...

Czytaj dalej ›

jak marynować pieczarki
Blog

Jak marynować pieczarki?

Marynowane pieczarki są bardzo integralną częścią polskiej kuchni. Ogromny odsetek społeczeństwa nie wyobraża sobie Świąt lub rodzinnej imprezy bez marynowanych pieczarek na stole. Podawane są one w różnej formie. Mogą po prostu zostać w słoiku lub stanowić dodatek w sałatce. Okazuje się , że zrobienie domowej roboty marynowanych pieczarek wcale nie jest takie trudne. Do...

Czytaj dalej ›

kiedy grzyby nie nadają się do spożycia
Blog

Kiedy grzyby nie nadają się do spożycia?

Istnieją grzyby, które są z natury trujące i ich nie wolno spożywać. Grzyby, które są jadalne, także wymagają zachowania pewnych środków ostrożności, jeśli chcemy uniknąć zatrucia lub problemów trawiennych. Wszystko zależy od tego, z jakiego źródła pochodzą grzyby i w jakich warunkach są przechowywane. Przede wszystkim grzybów nie wolno przechowywać w żadnych workach foliowych i...

Czytaj dalej ›

tortilla z pieczarkami
Blog

Jak zrobić tortillę z pieczarkami?

Lubisz meksykańską kuchnię? Zdziwisz się w jak wyśmienity sposób mogą się w nią wkomponować pieczarki. Przyjęło się, że meksykańskie jedzenie jest kojarzone tylko i wyłącznie z czerwoną fasolą, ostrymi sosami, kukurydzą oraz awokado. Dzisiaj udowodnimy, że niektóre dodatki są na tyle uniwersalne, że idealnie wpasowują się w kulinaria z różnych stron świata. Pieczarki nadają wyrazisty...

Czytaj dalej ›

schab faszerowany pieczarkami
Blog

Schab faszerowany pieczarkami

Schab można przyrządzić na wiele sposobów w polskiej kuchni. Istnieje wiele przepisowych wariantów, które znajdą zastosowanie w przypadku tego koronnego dania. Naszą propozycją jest schab faszerowany pieczarkami i cebulką. Każde tradycyjne danie może mieć nowoczesną odsłonę. Nie bój się probować nowych smaków! Z pewnością nie pożałujesz tego przepisu, szczególnie jeśli jesteś otwarty na nowe kulinarne...

Czytaj dalej ›