Najnowsze wpisy

kiedy grzyby nie nadają się do spożycia
Blog

Kiedy grzyby nie nadają się do spożycia?

Istnieją grzyby, które są z natury trujące i ich nie wolno spożywać. Grzyby, które są jadalne, także wymagają zachowania pewnych środków ostrożności, jeśli chcemy uniknąć zatrucia lub problemów trawiennych. Wszystko zależy od tego, z jakiego źródła pochodzą grzyby i w jakich warunkach są przechowywane. Przede wszystkim grzybów nie wolno przechowywać w żadnych workach foliowych i...

Czytaj dalej ›

tortilla z pieczarkami
Blog

Jak zrobić tortillę z pieczarkami?

Lubisz meksykańską kuchnię? Zdziwisz się w jak wyśmienity sposób mogą się w nią wkomponować pieczarki. Przyjęło się, że meksykańskie jedzenie jest kojarzone tylko i wyłącznie z czerwoną fasolą, ostrymi sosami, kukurydzą oraz awokado. Dzisiaj udowodnimy, że niektóre dodatki są na tyle uniwersalne, że idealnie wpasowują się w kulinaria z różnych stron świata. Pieczarki nadają wyrazisty...

Czytaj dalej ›

schab faszerowany pieczarkami
Blog

Schab faszerowany pieczarkami

Schab można przyrządzić na wiele sposobów w polskiej kuchni. Istnieje wiele przepisowych wariantów, które znajdą zastosowanie w przypadku tego koronnego dania. Naszą propozycją jest schab faszerowany pieczarkami i cebulką. Każde tradycyjne danie może mieć nowoczesną odsłonę. Nie bój się probować nowych smaków! Z pewnością nie pożałujesz tego przepisu, szczególnie jeśli jesteś otwarty na nowe kulinarne...

Czytaj dalej ›

pieczarki w czerwonym winie i czosnku
Blog

Pieczarki w czerwonym winie i czosnku

Znasz doskonałe połączenie wina oraz czosnku, prawda? Być może się zaskoczysz, ale pieczarki mogą w tym połączeniu świetnie się komponować. Zaskocz znajomych na obiedzie i koniecznie sprawdź propozycję takiego połączenia!   Składniki: 2,5 łyżki masła, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku, pół szklanki czerwonego wina, 20 pieczarek, 1,5 łyżki wyciśniętego soku z cytryny,...

Czytaj dalej ›

angielskie śniadanie z pieczarkami
Blog

Angielskie śniadanie z pieczarkami

Za pewne nie mieliście pojęcia, że pieczarki mogą stanowić element angielskiego śniadania. Otóż mogą, a co więcej, nadają mu wyrazisty smak i znacznie podnoszą walory smakowe tego tradycyjnego dania. Od teraz możesz się cieszyć tym wspaniałym posiłkiem bez konieczności podróży za morze. Składniki przedstawione poniżej są dobrane dla jednej porcji śniadania. Składniki: Jajko – 1...

Czytaj dalej ›

czy kobiety w ciąży powinny jeść grzyby
Blog

Czy kobiety w ciąży powinny jeść grzyby?

Temat grzybów podczas ciąży jest dosyć kontrowersyjny i budzi wiele wątpliwości. Z różnych źródeł pochodzi wiele sprzecznych informacji, dlatego też ciężarne kobiety często wykluczają grzyby ze swojej diety. Czy jest to słuszne podejście? Postaramy się trochę przybliżyć ten temat i sprawdzić, czy faktycznie tak powinno być. Już teraz możemy stwierdzić, że niejedzenie grzybów „dla bezpieczeństwa”...

Czytaj dalej ›

jak przygotować sos pieczarkowy
Blog

Jak przygotować sos pieczarkowy?

Sos pieczarkowy można przygotować na wiele sposobów w zależności od dania, jakie chcemy podać w ich towarzystwie. W Internecie roi się od przepisów, jednakże nie jest prostym zadaniem wybrać ten przepis, który wpasowałby się w smaki wszystkich domowników. Bazując na naszym doświadczeniu z pieczarkowym smakiem, przygotowaliśmy recepturę sosu, który jest genialny w swojej prostocie. Idealnie...

Czytaj dalej ›

pierogi z kapustą i z grzybami
Blog

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi mają szczególne miejsce w polskiej tradycyjnej kuchni. Świąteczny stół raczej nie może się obejść bez pierogów pośród innych wigilijnych dań. W miarę upływu czasu powstały różne nadzienia do pierogów, w tym z owocami, ruskie, z owocami, twarogiem, mięsem oraz wiele innych, w zależności od regionu oraz naszych rodzinnych tradycji. Pierogi można przyrządzić na wiele...

Czytaj dalej ›

rolada wołowa w sosie pieczarkowym
Blog

Rolada wołowa w sosie pieczarkowym

Proste do wykonania, lecz niestety czasochłonne danie. Nie jest to nic wybitnie wyszukanego, czy też wymagającego od nas szczególnych umiejętności kulinarnych. Idealne danie na uroczysty obiad rodzinny, czy też wszelakie imprezy okolicznościowe. Przepis na roladę w sosie pieczarkowym: Składniki: – 600 g łopatki wołowej, – 200 g pieczarek, -1 czerwona papryka, – 4 kiszone ogórki, –...

Czytaj dalej ›