Kurczak po tajsku z orzechami nerkowca

Kategoria: Blog

kurczak po tajsku z orzechami nerkowca

Aby zjeść kurczaka po tajsku, wcale nie musisz lecieć tysiące kilometrów do Tajlandii. Fakt, tam pewnie smakuje dużo lepiej, ale z powodzeniem jesteś w stanie mieć namiastkę swojej Tajlandii we własnym zaciszu domowym. To danie podobno przywędrowało z Chin, a mimo to potocznie mówi się, że jest tajskie. Nieważne skąd jest. Danie to jest uznane na całym świecie. Spokojnie można je zaserwować także dzieciom, ale warto wyznaczyć porcję przed dodaniem ostrych przypraw.

Składniki, których potrzebujesz dla dwóch osób to:

  • 350 gram piersi z kurczaka,
  • 2,5 łyżki mąki,
  • 120 gram orzechów nerkowca,
  • szklanka oleju rzepakowego lub innego do głębokiego smażenia potraw,
  • cebula posiekana na kawałki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 150 gram niedużych pieczarek pociętych na ćwiartki,
  • czerwona papryka pocięta w paski lub pokrojona w kostkę,
  • łyżka sosu ostrygowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1,5 łyżki oleju sezamowego,
  • szczypiorek posiekany “na oko” do dekoracji dania,
  • opcjonalnie: papryczki chilli według uznania.
  • 200 gram ryżu jaśminowego.

W jaki sposób przygotować kurczaka po tajsku z orzechami z nerkowca?

  1. Pokrój kurczaka w kostkę.
  2. Szklankę oleju wlej do woka, rozgrzej i wrzuć orzechy. Kiedy orzechy się zarumienią, wyciągnij je i połóż na papierze, żeby trochę odsączyć olej.
  3. Smaż kurczaka, ale UWAGA! usmaż go na dwie raty, ponieważ zbyt duża jego ilość może spowodować obniżenie temperatury oleju.
  4. Kiedy usmażysz już kurczaka, wylej olej. Dolej łyżkę świeżego oleju i zacznij smażyć cebulę wraz z czosnkiem. Dorzuć paprykę i smaż jakieś 3 minuty.
  5. Zacznij gotować ryż w osobnym garnku.
  6. Do woka dodaj olej sezmowy oraz chińskie sosy.
  7. Dorzuć kurczaka i wszystko razem podgrzej. Dodaj orzeszki, chilli i szczypiorek.
  8. Całość podaj na ugotowanym ryżu.

 

Smacznego!

 

Zainteresować Cię może również:

Wegański ramen z tofu i pieczarkami

Pierogi z kurkami

Jak zrobić tortillę z pieczarkami?