Pyszne dania z boczniaka. Pomysły kulinarne

Kategoria: Blog

Dania z boczniaka - obraz

Pieczarki białe, brunatne, kremowe, boczniaki, kurki, podgrzybki, maślaki czyli… grzybowy zawrót głowy. Co wybrać, aby przyrządzić pyszny obiad?

Chociaż od lat mówi się, że to pieczarka jest królową polskich grzybów hodowlanych i najczęściej gości na naszych stołach pod rozmaitymi postaciami, po stopach depcze jej… boczniak.

Znany ze swoich zdrowotnych właściwości, takich jak duża zawartość białka, witamin, minerałów, soli mineralnych oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, selenu, sodu i cynku, sprzyja profilaktyce nowotworów. Obniża stężenie cholesterolu, pomaga w walce z cukrzycą, a także miażdżycą. Dzięki antyoksydantom sprzyja zachowaniu młodości i przeciwdziała starzeniu się komórek.

Boczniak na zdrowie, ale ale… Jak go przyrządzić?

Zamiast tradycyjnych flaków

A gdyby tak tradycyjne, ciężkostrawne i tłuste flaki zastąpić boczniakiem?

Nic prostszego! Wystarczy pokroić boczniaki na niezbyt małe, podłużne kawałki, podobnie jak warzywa:

  • marchewkę
  • selera,
  • pora
  • korzeń pietruszki obieram
  • cebulę

Następnie na patelni rozgrzewamy masło z olejem, wrzucamy do niej warzywa i boczniaki i smażymy na ogniu przez 3-4 minuty cały czas mieszając.
Kolejno podsmażone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i dusimy przez 20 minut, co jakiś czas mieszając.

Boczniakowy schabowy

Boczniaki to grzyby, które doskonale zastąpią w naszej kuchni potrawy mięsne.

Jeśli jesteś amatorem kotletów schabowych w pysznej, chrupiącej panierce, spróbuj przyrządzić w ten sposób boczniaki. Ich smak cię urzeknie, a przygotowanie nie nastręczy wielu problemów, smaży się dokładnie bowiem tak samo, jak tradycyjne schabowe.

Boczniaki z piekarnika

Omawiany rodzaj grzybów coraz częściej gości na naszych stołach, ze względu na niemal nieograniczone sposoby jego przyrządzenia. Równie dobrym pomysłem na obiad będą bowiem boczniaki z piekarnika.

Zachowują więcej smaku grzybów, nie nasiąkając tłuszczem jak podczas smażenia, są jędrne i soczyste. Panierowane, układamy je na blasze wysmarowanej olejem i pieczemy przez 15 minut, aż się zezłocą.