Odmiany pieczarek

Pieczarka biała – najpopularniejsza ze wszystkich odmian. Aby nie ciemniała, należy delikatnie skropić jej kapelusz sokiem z cytryny. Początkowo była mylona z truflą, zakładano, że jest jej odmianą, dlatego często podawana była w towarzystwie raków i homarów oraz wytwornych alkoholi. Posiada duże ilości błonnika pokarmowego, toteż ta odmiana uchodzi za najbardziej sycącą. Pieczarka biała, ze względu na zawartą w 100 g ilość błonnika pokarmowego, najskuteczniej ze wszystkich odmian przeciwdziała tworzeniu się złogów w jelicie i wspomaga procesy detoksykacyjne jelit.

Pieczarka brązowa – od klasycznych białych pieczarek różnią się nie tylko mocniejszym kolorem, ale i aromatem, co czyni je idealnym dodatkiem do potraw o intensywnym smaku, jak sosy czy jako dodatek do jajecznicy z truflami. Ponadto ma znacznie więcej witaminy D i B2, niż pieczarka biała. Wykazuje działanie antystresowe i wzmacniające – szczególnie pomocne dla osób osłabionych, będących w trakcie rekonwalescencji po operacjach i zabiegach.

Portobello – odmiana pieczarki o bardzo dużym kapeluszu sięgającym nawet do 10 cm średnicy, co czyni je idealnym wyborem do faszerowania. Ponadto świetnie sprawdzają się obtoczone w panierkę jako wegańskie kotlety, a także smakują wyśmienicie przyrządzone na grillu – przy wolnym grillowaniu zyskują bardzo aromatyczny smak. Jest drugą odmianą pieczarki co do zawartości błonnika pokarmowego.

Zastosowanie kulinarne

Pieczarki rzadko spożywa się w formie surowej, często też w takiej postaci nie są polecane. Nadają się jednak do duszenia, pieczenia, gotowania, smażenia oraz opiekania – w tym grillowania. Świetnie również smakują w postaci marynowanej oraz konserwowej – chociaż w tej ostatniej postaci tracą najwięcej swoich korzystnych właściwości.

Pieczarki to niezwykle popularne w polskiej kuchni grzyby – dostępne są przez cały rok i wykorzystywane do różnego rodzaju potraw w naszej kuchni. Najpopularniejsza jest pieczarka biała, ale coraz większym zainteresowaniem cieszy się również odmiana brązowa. W naszej działalności specjalizujemy się w produkcji pieczarki brązowej, której chcemy poświęcić ten artykuł. Podpowiemy, czym wyróżniają się pieczarki brązowe, jakie mają właściwości oraz kiedy warto po nie sięgnąć.

Białe czy brązowe? Poznaj właściwości obu odmian pieczarek

Pieczarki białe wspierają naszą odporność, ponieważ przyspieszają dojrzewanie komórek w szpiku kostnym. Są również źródłem beta-glukanów, czyli błonnika wspomagającego obniżanie poziomu “złego” cholesterolu. Dodatkowo pomagają w normowaniu cukru we krwi oraz wspierają pracę jelit. Zawierają witaminy z grupy B.

Z kolei pieczarki brązowe są bogate w witaminę D oraz witaminę B2 w znacznie większym stopniu niż pieczarki białe. Witamina D jest niezbędna dla zdrowych kości i dobrego samopoczucia. Ryboflawina (witamina B2) odgrywa istotną rolę w procesach przemiany materii, a także w procesie tworzenia czerwonych płytek krwi i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Pieczarki brązowe zawierają też sporo błonnika pokarmowego, dlatego pozwalają dłużej zachować uczucie sytości po posiłku. Są również bogatym źródłem białka, więc powinny sięgać po nie przede wszystkim osoby, które nie jedzą mięsa. Świetnie nadają się do przygotowywania wegetariańskich kotletów czy burgerów. Za sprawą intensywnego smaku i specyficznej struktury mogą doskonale imitować mięso.

Pieczarki brązowe są bogate w składniki odżywcze, które sprzyjają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Są zalecane w diecie osób często narażonych na stres, a także pacjentów przechodzących rekonwalescencję po zabiegach medycznych czy operacjach.

Jeśli więc jesteś miłośnikiem pieczarek, zdecydowanie powinieneś urozmaicać swoją dietę, wprowadzając do niej zarówno białą, jak i brązową odmianę tych grzybów. To z pewnością wpłynie pozytywnie nie tylko na smak przygotowywanych potraw, ale i na twoje zdrowie.

Szukasz stałego dostawcy pieczarek? Sprawdź naszą firmę Producent pieczarek – Rawona

Ostatnia aktualizacja