Najnowsze wpisy

dostawcy grzybów
Blog

Gdzie i jakie grzyby kupować?

Gdy trwa sezon na grzybobranie, grzyby można kupić praktycznie wszędzie: w sklepach, na targach, a nawet przy autostradzie. Niestety w przypadku grzybów bardzo łatwo popełnić błąd, za który można zapłacić zdrowiem, a nawet życiem. Bardzo ważne jest zatem, abyśmy kupowali grzyby tylko od sprawdzonych i pewnych dostawców lub bardzo uważnie i świadomie wybierali oraz zbierali...

Czytaj dalej ›

grzyby
Blog

Dlaczego warto jeść kurki leśne?

Kurka leśna, znana również pod nazwą pieprznik jadalny, to grzyb o charakterystycznej rudej barwie, dzięki której łatwo go zidentyfikować w ściółce. W lasach pojawiają się już w czerwcu. Może być przygotowywana na wiele różnych sposobów. Czy jednak ma jakiekolwiek walory odżywcze? Czy kurka leśna jest zdrowa? Kurka leśna wyróżnia się wyrazistym, delikatnym smakiem. Jest jednym...

Czytaj dalej ›

grzyby leśne
Blog

Kurki leśne – ciekawostki, właściwości, przyrządzanie

Grzyby to nieoceniony element w świecie przyrody. To dzięki nim mogą istnieć lasy, ponieważ grzyby przekształcają obumarła materię w przyswajalne dla roślin i rozpuszczalne w wodzie związki nieorganiczne. Jednakże w kuchni grzyby cenione są przede wszystkim przez wzgląd na ich aromat i smak. Warto zauważyć, że poza tymi walorami są one również bogatym źródłem witamin...

Czytaj dalej ›

2 rodzaje szparagów lezace obok siebie
Blog

Odmiany szparagów i ich dobroczynne właściwości cz. 2

  Odmiana fioletowa jest rzadkością na Polskim rynku i uchodzi za najwykwintniejszą ze wszystkich odmian. Rosną jedynie do wysokości kilku centymetrów nad ziemią i posiadają bardzo grubą łodygę o barwie purpurowo-fioletowej. Od odmiany białej i zielonej różnią się tym, że zawierają bardzo duże stężenie cukrów i niewielką ilość błonnika pokarmowego. Jest to najtrudniejsza w uprawie...

Czytaj dalej ›

szparagi zielone
Blog

Odmiany szparagów i ich dobroczynne właściwości cz. 1

Odmiany szparagów Na polskim rynku możemy się spotkać z trzema odmianami szparagów: białe, zielone i fioletowe (chociaż te ostatnie występują niezwykle rzadko i są jadane głównie przez koneserów). Poza swoimi subtelnymi walorami smakowymi zadowalającymi niejednego wybrednego smakosza, posiadają również wiele walorów odżywczych i zdrowotnych. Szparagi białe są u nas zdecydowanie najpopularniejsze – ich główne uprawy...

Czytaj dalej ›

wysuszone grzyby shitake na drewnianej łyżce
Blog

Shitake – co warto o nich wiedzieć?

Grzyby shitake – etymologia i pochodzenie Grzyby shitake, znane w Polsce również pod nazwa twardnik japoński, posiadają wyjątkowe właściwości. W medycynie Dalekiego Wschodu stosowane są od wieków. Azjaci przekonani są, że spożywanie ich zapewnia nie tylko zdrowie, ale też długowieczność, dlatego nazywają go także „eliksirem życia”. Właściwości zdrowotne Te mięsiste, brązowe grzyby z pofalowanym kapeluszem...

Czytaj dalej ›

pieczarki w szklanym słoiku na blacie
Blog

Odmiany pieczarek – charakterystyka i zastosowanie

Odmiany pieczarek Pieczarka biała – najpopularniejsza ze wszystkich odmian. Aby nie ciemniała, należy delikatnie skropić jej kapelusz sokiem z cytryny. Początkowo była mylona z truflą, zakładano, że jest jej odmianą, dlatego często podawana była w towarzystwie raków i homarów oraz wytwornych alkoholi. Posiada duże ilości błonnika pokarmowego, toteż ta odmiana uchodzi za najbardziej sycącą. Pieczarka...

Czytaj dalej ›

pieczarki wraz z nożem na drewnianym stole
Blog

Pieczarki i ich wpływ na nasze zdrowie

Zdrowotne właściwości pieczarek W myśl Hipokratesa – wielkiego uczonego ze starożytności, który dał początek medycynie jako nauce – „Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem”. Pieczarka ma bardzo dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. Przede wszystkim obniża stężenie złego cholesterolu we krwi, a ich systematyczne spożywanie może przyczynić się do obniżenia ryzyka...

Czytaj dalej ›

Pieczarki w koszu
Blog

Co warto wiedzieć o pieczarkach?

Historia pieczarek na skróty Uprawę pieczarek w Europie rozpowszechnili zaledwie 300 lat temu Francuzi. Z początku ich ceny były bardzo wysokie, toteż pieczarki gościły jedynie na stołach najzamożniejszych osób i były symbolem wytrawności i luksusu. Jednak bardzo szybko zostały spopularyzowane – również ze względu na to, że ich hodowla była bardzo prosta, a same pieczarki...

Czytaj dalej ›