Grzyby leśne to bez wątpienia jeden z prawdziwych smakołyków. Mają w sobie mnóstwo aromatu i potrafią podkręcić smak bardzo wielu potraw. Poza tym prawdziwą frajdę jest ich wyszukiwanie. Na grzybobranie warto chodzić jednak tylko i wyłącznie wtedy, gdy ma się dosyć dużą wiedzę na temat gatunków grzybów jadalnych oraz grzybów trujących. Innym przypadku lepiej kupować po prostu bezpieczne pieczarki, które należą do raczej lekkostrawny grzybów.

Grzyby trujące

Nawet z pozoru pięknie i apetycznie wyglądające grzyby mogą okazać się tymi, które mają właściwości trujące. Pocieszającą informacją jest jednak ta, że w polskich lasach rośnie naprawdę sporo jadalnych gatunków. Od grzybów trujących warto odróżnić jeszcze grzyby niejadalne. Te ostatnie nie spowodują dużych strat na zdrowiu, będą jednak po prostu niesmaczne. W jaki sposób odróżnić grzyby jadalne od trujących? Kolorowe muchomory upstrzone białymi kropkami są z pewnością znane wszystkim, zatem tych bohaterów nie trzeba bliżej przedstawiać. Warto natomiast pamiętać, że jeden z najbardziej trujących grzybów to muchomor sromotnikowy, który przez laików bywa dosyć często mylony z kanią. Czubajka kania jest prawdziwym przysmakiem, jednak należy zbierać ją tylko i wyłącznie w pełnym rozkwicie, bo wtedy można dosyć łatwo odróżnić ją od sromotnika. Inne trujące grzyby to między innymi borowik szatański, który w ściółce leśnej wygląda naprawdę niezwykle zachęcająco bo przypomina klasycznego jadalnego prawdziwka. Po zerwaniu zyskuje jednak odrobinę dziwny fioletowy kolor na trzonku, co jest wyraźnym sygnałem, że to grzyb trujący.

 

Wiele osób pyta i szuka informacji na temat purchawki. Sprawdź Czy purchawka jest jadalna?

Ostatnia aktualizacja