Pieczarki i ich wpływ na nasze zdrowie

Kategoria: Blog

pieczarki wraz z nożem na drewnianym stole

Zdrowotne właściwości pieczarek

W myśl Hipokratesa – wielkiego uczonego ze starożytności, który dał początek medycynie jako nauce – „Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem”. Pieczarka ma bardzo dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. Przede wszystkim obniża stężenie złego cholesterolu we krwi, a ich systematyczne spożywanie może przyczynić się do obniżenia ryzyka zapadnięcia na choroby nowotworowe – w szczególności raka żołądka, jelit, piersi i prostaty. Dodatkowo chroni przed powstawaniem chorób miażdżycowych. Wzmacniają ogólną odporność organizmu – zwłaszcza w okresie zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie odporni na przeziębienia. Pieczarki są niskokaloryczne (17 kcal w 100 g produktu = ok. 3 kcal w 1 pieczarce), zmniejszają apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów, co czyni je odpowiednim wyborem dla osób na diecie odchudzającej. Dzięki niskiej zawartości sodu obniżają ciśnienie tętnicze krwi oraz wspomagają usuwanie nadmiaru wody z organizmu, co czyni je wspaniałą pozycją dla osób dbających o linię oraz tych, które musza ograniczać ilość soli. Ponadto pieczarka zawiera dużo kwasu foliowego, którego potrzebują w szczególności kobiety w ciąży dla prawidłowego rozwoju płodu.

Ile jest chemikaliów w pieczarkach?

Ze względu na to, że pieczarki są bardzo łatwe w uprawie i mało wymagające, bowiem do ich wzrostu potrzeba jedynie utrzymywania odpowiedniej wilgotności powietrza oraz podłoże z naturalnego nawozu, a same grzyby rosną bardzo szybko, nie ma potrzeby stosowania dodatkowych chemikaliów do ich uprawy, co czyni je jednymi z najzdrowszych produktów spożywczych w dzisiejszych czasach.

Pin It


Zostaw komentarz