Odmiany szparagów i ich dobroczynne właściwości cz. 1

Kategoria: Blog

szparagi zielone

Odmiany szparagów

Na polskim rynku możemy się spotkać z trzema odmianami szparagów: białe, zielone i fioletowe (chociaż te ostatnie występują niezwykle rzadko i są jadane głównie przez koneserów). Poza swoimi subtelnymi walorami smakowymi zadowalającymi niejednego wybrednego smakosza, posiadają również wiele walorów odżywczych i zdrowotnych.

Szparagi białe są u nas zdecydowanie najpopularniejsze – ich główne uprawy znajdują się w Wielkopolsce. Po oderwaniu zdrewniałych końcówek należy je obierać od korzenia aż po główkę, a następnie poddać obróbce termicznej. W związku z tym, że rosną całkowicie pod ziemią, a żadne słońce do nich nie dociera – ich łodygi nie zabarwiają się na żaden kolor, pozostając zupełnie białe. Są średniej grubości i charakteryzują się bardzo delikatnym i łagodnym smakiem.

Zielona odmiana szparagów jest uprawiana głównie we Francji i Ameryce. Jest znacznie delikatniejsza od swojego białego odpowiednika. Ich wypustki, wyrastając wysoko ponad powierzchnię ziemi, zabarwiają się na zielono pod wpływem słońca, dlatego też ich całe łodygi mają dużo chlorofilu. Mają najcieńszą łodygę ze wszystkich odmian szparagów, dlatego są najbardziej aromatyczne i wyraziste w smaku – mają lekko ostry posmak. Mają najwięcej zdrowotnych właściwości ze wszystkich odmian i najwięcej wartości odżywczych. Nie wymagają one obiegania, toteż po oderwaniu zdrewniałej końcówki można je od razu poddać obróbce termicznej, która trwa znacznie krócej w porównaniu do szparagów białych. W przypadku szparagów zielonych istotne jest, aby nie zanurzać ich główki w wodzie, ale by gotowała się na parze wydzielanej przez gotującą się wodę, gdyż przyrządza się ją znacznie szybciej, a gotowana razem z resztą może łatwo ulec rozgotowaniu i stracić swój dobroczynny wpływ na zdrowie.



Zostaw komentarz