Odmiany pieczarek – charakterystyka i zastosowanie

Kategoria: Blog

pieczarki w szklanym słoiku na blacie

Odmiany pieczarek

Pieczarka biała – najpopularniejsza ze wszystkich odmian. Aby nie ciemniała, należy delikatnie skropić jej kapelusz sokiem z cytryny. Początkowo była mylona z truflą, zakładano, że jest jej odmianą, dlatego często podawana była w towarzystwie raków i homarów oraz wytwornych alkoholi. Posiada duże ilości błonnika pokarmowego, toteż ta odmiana uchodzi za najbardziej sycącą. Pieczarka biała, ze względu na zawartą w 100 g ilość błonnika pokarmowego, najskuteczniej ze wszystkich odmian przeciwdziała tworzeniu się złogów w jelicie i wspomaga procesy detoksykacyjne jelit.

Pieczarka brązowa – od klasycznych białych pieczarek różnią się nie tylko mocniejszym kolorem, ale i aromatem, co czyni je idealnym dodatkiem do potraw o intensywnym smaku, jak sosy czy jako dodatek do jajecznicy z truflami. Ponadto ma znacznie więcej witaminy D i B2, niż pieczarka biała. Wykazuje działanie antystresowe i wzmacniające – szczególnie pomocne dla osób osłabionych, będących w trakcie rekonwalescencji po operacjach i zabiegach.

Portobello – odmiana pieczarki o bardzo dużym kapeluszu sięgającym nawet do 10 cm średnicy, co czyni je idealnym wyborem do faszerowania. Ponadto świetnie sprawdzają się obtoczone w panierkę jako wegańskie kotlety, a także smakują wyśmienicie przyrządzone na grillu – przy wolnym grillowaniu zyskują bardzo aromatyczny smak. Jest drugą odmianą pieczarki co do zawartości błonnika pokarmowego.

Zastosowanie kulinarne

Pieczarki rzadko spożywa się w formie surowej, często też w takiej postaci nie są polecane. Nadają się jednak do duszenia, pieczenia, gotowania, smażenia oraz opiekania – w tym grillowania. Świetnie również smakują w postaci marynowanej oraz konserwowej – chociaż w tej ostatniej postaci tracą najwięcej swoich korzystnych właściwości.



Zostaw komentarz