Kurki leśne – ciekawostki, właściwości, przyrządzanie

Kategoria: Blog

grzyby leśne

Grzyby to nieoceniony element w świecie przyrody. To dzięki nim mogą istnieć lasy, ponieważ grzyby przekształcają obumarła materię w przyswajalne dla roślin i rozpuszczalne w wodzie związki nieorganiczne. Jednakże w kuchni grzyby cenione są przede wszystkim przez wzgląd na ich aromat i smak. Warto zauważyć, że poza tymi walorami są one również bogatym źródłem witamin i minerałów. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, H, C, witaminy D i E, kwasy fenolowe oraz polisacharydy. Jednym z najchętniej wykorzystywanych w polskiej kuchni grzybów jest pieprznik jadalny, czyli kurka.

Co warto wiedzieć o kurkach

Kurki to grzyby, które występują w lasach całej Polski. Mają one bardzo charakterystyczny wygląd. Najbardziej zwraca uwagę kolor grzyba, który jest przeważnie żółty. Jego miąższ ma korzenny, lekko owocowy zapach, a smak jest delikatny z łagodnym pieprzowym posmakiem. Charakteryzują się one wysoką, niemal 90 procentową zawartością wody, co powoduje, że mają niską wartość energetyczną. Głównymi składnikami odżywczymi występującymi w kurkach są białka, węglowodany, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik oraz witaminy i minerału. Białko zawarte w kurkach charakteryzuje się bardzo dużą przyswajalnością, ponadto są one lepszym źródłem β-karotenu niż marchewki czy pomidory.

Z czym podawać kurki

Zastosowanie kurek leśnych w kuchni jest naprawdę szerokie. Najczęściej stanowią one dodatek, a nawet podstawę kremów i sosów. Szczególnie charakterystyczne dla kuchni polskiej jest podawanie dzikiego, pieczonego mięsa z sosem na bazie śmietany i kurek. Równie dobrze smakują one jako dodatek do jajecznicy bądź omleta. Są także wyśmienitym dodatkiem do pierogów czy farszu naleśnikowego. Grzyby te można marynować w occie, dusić i mrozić. Nie zaleca się suszyć kurek, ponieważ w trakcie tego procesu, tracą one swoje walory smakowe.

Pin It


Zostaw komentarz