Pozytywne działanie leśnych jagód na organizm człowieka znane jest niemal od zawsze. Jagody są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nich selen, cynk, miedź i mangan oraz witaminy C, A, B, PP. Ponadto jagody są świetnymi antyutleniaczami, które obniżają poziom LDL, czyli złego cholesterolu, a podnoszą poziom HGL – dobrego cholesterolu. Dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego wspomagają one ochronę organizmu przed rakiem macicy, a w czasie ciąży wspomagają prawidłowy rozwój płodu.

Moc czarnych owoców

W medycynie ludowej jagody wykorzystywane były od najdawniejszych czasów. Owoce te były niezbędnym składnikiem każdej domowej apteczki. Nasi przodkowie zauważyli bakteriobójcze właściwości jagód, które wynikają z ich składu. Wykorzystywano je przede wszystkim jako skuteczny lek na biegunkę. Leczono nimi również zakażenia, tyfus, a nawet polio. Warto zauważyć, że działają one przeciwzapalnie na śluzówkę jelit, hamują krwawienie naczyń włosowatych, łagodzą bóle brzucha i nudności, dlatego warto podawać je w trakcie zatruć pokarmowych. Poza tym mają bardzo dobry wpływ na wzrok oraz układ krążenia. Napar z suszonych owoców świetnie działa w przypadku biegunki, świeże natomiast sprawdzą się w przypadku zaparć.

Wykorzystywanie jagód w kuchni

Jagody to nie tylko świetne lekarstwo, ale przede wszystkim pyszny owoc, który ma szerokie zastosowanie w kuchni. Świeżo zebrane lub kupione od dystrybutora jagód owoce sprawdzą się jako farsz do pierogów, naleśników czy racuszków. Przy odrobinie chęci można również wypiec domowe bułki z jagodami, które będą bez porównania lepsze, niż ich sklepowe odpowiedniki. Amatorzy zdrowego odżywiania mogą użyć jagód do przygotowania odżywczych koktajli, sałatek czy kompotów. Ponieważ są proste w obróbce nadadzą się także jako baza do dżemów lub konfitur. Warto zauważyć, ze wiele właściwości prozdrowotnych posiada nalewka jagodowa.

Ostatnia aktualizacja