Jak poznać, czy pieczarki są świeże?

Kategoria: Blog

grzyby

Pieczarki to grzyby, które bardzo często goszczą na naszych stołach. W kuchni stosujemy je przez cały rok, bez względu na sezon i wykorzystywane są zarówno na co dzień, jak i jako składnik wielu świątecznych potraw. Wyróżniają się bardzo wyrazistym smakiem i aromatem. Dodatkowo mają wiele składników odżywczych, takich jak białko, witaminy (E, D, B), cynk, selen oraz aminokwasy esencjonalne. Zalecane są w diecie wegetariańskiej ze względu na dużą zawartość białka oraz witaminy B.

Pamiętać należy jednak, że tylko pieczarka świeża, odpowiednio przechowywana i oczyszczona będzie stanowić cenny i smaczny składnik naszych potraw. Warto więc przekonać się, jak kupować i przechowywać grzyby.

Na co zwracać uwagę kupując pieczarki?

Świeże pieczarki rozpoznamy po mocnym i zamkniętym kapeluszu. Raczej powinniśmy unikać kupowania pieczarek potłuczonych, wilgotnych o miękkim kapeluszu. Zaciemnione miejsca na pieczarce świadczą o tym, że grzyb stracił już nieco swojej naturalnej wilgoci i nie jest świeży, a więc nie zagwarantuje nam oczekiwanego smaku oraz aromatu.

W sklepach najczęściej można znaleźć białe i brązowe pieczarki. To nie jedyne gatunki tych grzybów, jednak najbardziej powszechne. Im ciemniejszy naturalny odcień pieczarki, tym cechuje się ona intensywniejszym smakiem. Brązowe pieczarki są nieco trwalsze niż białe i zwykle mniej wrażliwe na potłuczenia.

Przechowywanie pieczarek

Pieczarki nie są grzybami zbyt trwałymi. Najlepiej przygotować i spożyć je bezpośrednio w dniu zakupu. Mogą być przechowywane ok. 2-3 dni w lodówce, zapakowane w papier lub tekturę. Do przechowywania pieczarek nie nadaje się folia czy też plastikowe opakowania, które sprzyjają ich psuciu. Dobrym rozwiązaniem jest również mrożenie pieczarek, po uprzednim umyciu, oczyszczeniu i pokrojeniu w drobne plasterki. Dzięki temu pieczarki nieco dłużej zachowają swój smak oraz najcenniejsze wartości odżywcze.

Pin It


Zostaw komentarz